در سالهای اخیر، پایداری اقتصادی ترکیه و افزایش کیفیت زندگی در این کشور باعث جلب توجه مهاجرانی از سرتاسر جهان شده است. برخی از آنها به دنبال فرصتهای تحصیلی یا کاری به ترکیه میآیند، در حالی که برخی دیگر پناهندگی را به عنوان راهی برای دریافت اقامت ترکیه در نظر میگیرند. از آنجایی که پناهندگی، موضوعی بسیار حساس و پیچیده است و تاثیرات جدی بر زندگی فرد پناهنده دارد، در این مقاله قصد داریم تا به بررسی وضعیت پناهندگان در ترکیه، فرایند درخواست و شرایط اقامت ترکیه از طریق پناهندگی پرداخته و نکات مهمی را بیان کنیم که هر فردی که قصد مهاجرت به این کشور را دارد باید با این نکات آشنا باشد.
مهاجرت به ترکیه از طریق پناهندگی
ترکیه یکی از نقاط مهم در جهان برای پناهجویان است. از این رو، افرادی که به دنبال پناهندگی هستند میتوانند به ترکیه مراجعه کنند و از طریق مساعدتهای قانونی، درخواست اقامت کنند. حق پناهندگی یکی از حقوق بشری است که توسط کنوانسیون 1951 ژنو تضمین شده است. افرادی که نیاز به پناهندگی دارند میتوانند به نهادهای مسئول در ترکیه مراجعه کرده و با ارائه مستندات موردنیاز، درخواست پناهندگی خود را اعلام کنند. در حالت کلی پناهجویان به سه دسته تقسیم میشوند:
پناهنده
پناهنده به فرد خارجی اهل اروپا اطلاق میشود که به دلیل ترس موجه از آزار و اذیت به دلیل نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا عقاید سیاسی، از کشور تابعیت خود فرار کرده است. این افراد به دلیل نیاز به حمایت و پناه، نمیتوانند به کشور مبدأ خود بازگردند. دارندگان وضعیت پناهندگی در ترکیه میتوانند به صورت مستقل کار کنند و مدرک هویتی که توسط اداره مدیریت مهاجرت به آنها داده میشود، به جای مجوز کار مورد استفاده قرار میگیرد.
پناهنده مشروط
پناهنده مشروط به افراد خارجی غیر اروپایی گفته میشود که با توجه به شرایط مشابه پناهنده، از کشور خود خارج شدهاند. این افراد نیز میتوانند پس از کسب وضعیت پناهندگی در ترکیه، بدون نیاز به مجوز کار، مشغول به فعالیت شوند.
حفاظت ثانویه
بعضی از پناهجویان که واجد شرایط پناهندگی یا پناهندگی مشروط نیستند، تحت حفاظت ثانویه قرار میگیرند. این افراد ممکن است در صورت بازگشت به کشور خود، با خطراتی مانند اعدام یا شکنجه روبرو شوند.
مراحل تبدیل پناهندگی به اقامت ترکیه
افرادی که از طریق پناهندگی وارد خاک ترکیه شدهاند و درخواست پناهندگی آنها تأیید شده است بعد از 90 روز میتوانند برای اخذ اقامت کوتاه مدت و بعد از آن شهروندی ترکیه اقدام کنند. انواع اقامتی که این کشور برای خارجیها در نظر گرفته است عبارتاند از:
- اجازه اقامت کوتاه مدت
- اجازه اقامت طولانی مدت
- مجوز اقامت دانشجویی
- اجازه اقامت خانواده
- مجوز اقامت بشر دوستانه
- اجازه اقامت قربانی قاچاق انسان
اسناد و مدارک مورد نیاز بسته به نوع اقامتی است که فرد قصد دارد پناهندگی خود را به آن تغییر دهد. برای مثال: یک دانشجو که فارغالتحصیل شده باشد میتواند برای اقامت توریستی ۶ماهه یا در صورت شروع به کار در ترکیه، برای اقامت کوتاه مدت با مدارک کاری اقدام کند و یا یک خارجی با اقامت خانوادگی در صورت پایان یافتن پیوند ازدواج، میتواند برای اقامت کوتاهمدت اقدام کند.
توجه کنید که هنگام درخواست تغییر نوع اقامت، باید شرایط خاصی که توسط مقامات رسمی ترکیه تعیین شده است را رعایت کرد. همه درخواستها باید از طریق یک سامانه الکترونیکی مشخص ارسال شوند. در صورتی که مقامات رسمی تصمیم به پذیرش درخواست گیرند، فرد باید حضوراً به مرکز مربوطه مراجعه کند تا فرایند را به پایان برساند.
شرایط اقامت ترکیه از طریق پناهندگی
در ترکیه، دولت جمهوری به عنوان مسئول اصلی حفاظت و پشتیبانی از پناهجویان عمل میکند. وابسته به اینکه پناهجویان به طور قانونی یا غیرقانونی وارد شدهاند، با پروسهها و مراکز مختلفی روبرو میشوند تا درخواست پناهندگی خود را مطرح کنند. اگر پناهجو توانایی ارائه دلایل معقول برای ورود غیرقانونی داشته باشد، هیچ اقدام جزایی علیه او صورت نخواهد گرفت.
ابتدا هر پناهجو باید درخواست پناهندگی موقت ارائه دهد و در شهرهای تعیین شده توسط دولت اقامت نماید. با این درخواست، فرد از بازگشت اجباری به کشور مبدأ خود محافظت میشود. اداره کل مدیریت مهاجرت (DGMM)، نهادی است که مسئولیت فرایندهای اقامت در ترکیه از طریق پناهندگی را بر عهده دارد. پناهجویان باید به صورت شخصی یا با مشاوره وکیل در این اداره ثبت نام کنند تا اقامت آنها در ترکیه قانونی شود.
برگهای که توسط DGMM صادر میشود، شامل یک شماره شناسایی ویژه است و با این شماره، پناهجویان قادر به استفاده از خدمات خاصی میشوند. طی مدت بررسی درخواست پناهندگی، پناهجوها موظف به مراجعه به این اداره در فواصل معین و امضای مستندات لازم هستند. در صورت عدم رعایت تعهدات، درخواست اقامت از طریق پناهندگی در ترکیه ممکن است رد شود.
مدارک لازم برای اخذ اقامت ترکیه از طریق پناهندگی
برای اخذ اقامت ترکیه از طریق پناهندگی، افراد ملزم به ارائه مدارکی هستند که در ادامه نام میبریم؛
- گذرنامه یا مستندات مشابه: پناهجو باید گذرنامه یا هر گونه مدرک شناسایی قابل قبول دیگری را که نشاندهنده هویت و ملیت او باشد، ارائه دهد.
- مدارک مرتبط با وضعیت پناهندگی: شامل مستنداتی است که دلایل درخواست پناهندگی را نشان میدهد.
- برگه درخواست پناهندگی: پناهجو باید یک فرم رسمی را که توسط اداره مهاجرت ترکیه ارائه شده است، تکمیل کند.
- تعداد معینی عکس با ابعاد درخواستی
هزینه اقامت ترکیه از طریق پناهندگی
هزینهی مهاجرت به ترکیه با پناهندگی ممکن است بسته به رویه انتخابی شما متفاوت باشد. اگر به تنهایی و بدون استفاده از خدمات وکیل اقدام به درخواست کنید، هزینههای کمتری خواهید داشت. ولی اگر تصمیم بگیرید که از خدمات یک وکیل بهرهمند شوید، باید به فکر پرداخت حقالزحمه او نیز باشید. گرچه استفاده از یک وکیل میتواند فرایند را سادهتر و با احتمال بیشتری از موفقیت همراه کند، اما این امر هزینههای اضافی را نیز به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین، انتخاب رویه مناسب بستگی به بودجه و اولویتهای شما دارد.
مدت زمان اخذ اقامت ترکیه از طریق پناهندگی
بعد از تکمیل مراحل ثبت نام برای متقاضیان پناهندگی، یک مدرک شناسایی با مدت زمان یک ساله صادر میشود. این مدرک نشاندهنده وضعیت پناهندگی متقاضی و حاوی شماره شناسایی خارجی است. اگر درخواست پناهندگی یک فرد به هر دلیلی نهایی نشود، فرد ریجکت شده و باید کشور ترکیه را ترک کند.
اگر درخواست پناهندگی شخص تأیید شود، وی یک مدرک شناسایی با مدت سه ساله دریافت میکند که در آن شماره هویت خارجی نیز ذکر شده است. این مدرک قابلیت تمدید در هر سه سال را دارد. ارزش این مدرک مشابه مدرک یک ساله است و به عنوان گواهی اقامت تلقی میشود.
مزایای گرفتن اقامت ترکیه از طریق پناهندگی
گرفتن اقامت ترکیه از طریق پناهندگی باوجوداینکه راهی بسیار سخت و پر خطر محسوب میشود دو مزیت عمده به همراه دارد:
- امکان کار کردن: مدرک هویتی که پناهندگان از اداره مدیریت مهاجرت دریافت میکنند، به عنوان یک جایگزین برای مجوز کار عمل میکند. به این ترتیب، افراد میتوانند بدون نیاز به مجوز کار، در ترکیه مشغول به کار شوند.
- حق آموزش: پناهندگان و پناهجویان حق بهرهمندی از آموزش را دارند. با ارائه شماره شناسایی خارجی که توسط مقامات ترکیه داده شده است، افراد میتوانند در مدارس ترکیه ثبت نام کنند. به ویژه، همه کودکان حق تحصیل در ترکیه را دارند، و این امکان اطمینان میدهد که نسل جدید پناهندگان نیز از فرصتهای آموزشی مناسب بهرهمند شوند.
چگونه با پناهندگی اقامت ترکیه را بگیریم؟
پناهندگی به عنوان یک روش برای گرفتن اقامت ترکیه مطرح است که چالشهایی را به همراه دارد. اگر شما بخواهید به صورت قانونی یا حتی غیرقانونی مهاجرت کرده و اقدام به اقامت دائم ترکیه از طریق پناهندگی کنید، چالشهایی از قبیل ریجکتی درخواست و ممنوعیت ورود مجدد به ترکیه برایتان وجود خواهد داشت. به همین دلیل، اقدام برای پناهندگی به عنوان یک روش منطقی و پایدار برای اقامت در ترکیه توصیه نمیشود. اگر شما به دنبال یک روش مطمئن و قانونی برای کسب اقامت در ترکیه هستید، بهتر است از راههای دیگری مانند سرمایهگذاری، کار یا تحصیل اقدام کنید.
در این زمینه، مجموعه “آرتان بورس تاپ” با تجربهای طولانی مدت و تخصصی میتواند به شما در انتخاب بهترین راه برای اخذ اقامت در ترکیه کمک کند. با کمک مشاوران این مجموعه، میتوانید از مزایای اقامت ترکیه به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
جمع بندی
در طول این مقاله، به تفصیل به بررسی فرایند و شرایط دریافت اقامت ترکیه از طریق پناهندگی پرداختیم و با چالشها و محدودیتهای این روش آشنا شدیم. پس از بررسی دقیق، به این نتیجه رسیدیم که اقامت از طریق پناهندگی، با وجود برخی مزایا، دارای ریسکها و مشکلات متعددی است که ممکن است به سختیهای زیادی منجر شود. از این رو، توصیه میکنیم که از راههای مطمئنتر و قانونیتر برای کسب اقامت در ترکیه استفاده کنید.
در صورتی که سوالی دارید یا به مشاوره نیازمند هستید، تیم مشاوران مؤسسه آرتان بورس تاپ همیشه در خدمت شما برای پاسخ و راهنمایی هستند.