ترکیه مقصدی جذاب برای دانشجویان بینالمللی و ثبت نام دانشگاه های ترکیه یکی از دغدغههای آنها است. این کشور که در مرز اروپا و آسیا قرار دارد این امکان را برای دانشجویان ایجاد کرده که به راحتی به سایر نقاط جهان سفر کنند. ترکیه کشوری با فرهنگ و تاریخ غنی است که تجربه یادگیری را برای دانشجویان جذابتر میکند. دانشگاههای آن دارای سابقه و اعتبار علمی قوی هستند، مدرک اغلب آنها مورد تأیید ایران و جهان است و بسیاری از آنها در ردههای بالای رتبهبندی جهانی قرار دارند.
در این مقاله از ثبت نام در دانشگاه های ترکیه خواهیم گفت و شما را از شرایط، مراحل، مدارک و هزینههای آن مطلع میکنیم.
روش های ثبت نام دانشگاه های ترکیه
پذیرش و ثبت نام دانشگاه های ترکیه از دو روش با آزمون و بدون آزمون امکانپذیر است. در زیر درباره آنها خواهید خواند.
ثبت نام با آزمون TR-YÖS
برای سنجش دانش و توانایی متقاضیان که مایل به تحصیل در ترکیه برای مقطع کاردانی یا کارشناسی هستند، برگزار میشود. نمره این آزمون برای پذیرش دانشجویان در دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه نقش تعیینکنندهای دارد.
آزمون یوس متمرکز (TR-YOS) از چهار بخش زبان ترکی، ریاضیات، علوم پایه و علوم اجتماعی تشکیل شده است. درصورتی که متقاضی شرکت در آزمون هستید، باید در وب سایت ÖSYM (مرکز سنجش، گزینش و جایابی دانشجویان ترکیه) ثبت نام کنید. آزمون TR-YÖS هر ساله در ماه اسفند و اردیبهشت در پنج شهر استانبول، آنکارا، ازمیر، آنتالیا و ارزروم برگزار میشود. نتایج این آزمون توسط ÖSYM اعلام میگردد و اگر نمره قبولی را کسب کنید، طبق سهمیههای تعیین شده توسط هر دانشگاه، شانس پذیرش در رشته و دانشگاه مورد نظر خود را خواهید داشت.
ثبت نام بدون آزمون
اغلب دانشگاههای ترکیه امکان ثبت نام بدون آزمون ورودی را نیز فراهم کردهاند. شرایط پذیرش این دانشگاهها، داشتن دیپلم دبیرستان و سن 18 سال کامل است. برای ثبت نام باید اصل و فتوکپی دیپلم، 6 قطعه عکس و رسید پرداخت شهریه را به دانشگاه تحویل دهید.
شرایط ثبت نام دانشگاه های ترکیه
شرایط ثبت نام دانشگاه های ترکیه با توجه به نوع دانشگاه (دولتی یا خصوصی) متفاوت است. با این حال، به طور کلی موارد زیر برای تمامی متقاضیان صدق میکند:
- اتمام دوران دبیرستان و داشتن دیپلم یا گواهی پایان تحصیلات و کپی رسمی آن
- شرکت در یکی از آزمونهای ورودی (TR-YOS، SAT و مواردی از این قبیل) و دریافت حداقل نمره قبولی که دانشگاه اعلام کرده است. (برای ورود به دانشگاه دولتی)
- داشتن 18 سال تمام
- داشتن گواهی یا گزارشی که نشان دهنده سلامت کامل است.
- دریافت نمره مورد نظر دانشگاه در یکی از آزمونهای زبان خارجی (YDS، YÖKDİL، TOEFL، IELTS)
شرایط ثبت نام دانشگاه های دولتی ترکیه
ثبت نام دانشگاه های دولتی ترکیه بعد از قبولی در یکی از آزمونهای مورد تأیید دانشگاه امکانپذیر است. اگر در آزمون نمره قبولی را به دست آورید، بر اساس سهمیههای تعیین شده توسط هر دانشگاه، در مقصد تحصیلی مورد نظر خود پذیرفته خواهید شد.
نکات مهم برای ثبت نام عبارتاند از:
- ثبت نام در دانشگاه های دولتی ترکیه در تاریخهای تعیین شده توسط هر دانشگاه انجام میشود.
- باید مدارک مورد نیاز برای ثبت نام را به طور کامل و دقیق تهیه کنید.
- پرداخت هزینه ثبت نام در زمان مشخص شده، الزامی است.
شرایط ثبت نام دانشگاه های خصوصی ترکیه
اگر با هدف تحصیل در مؤسسه های آموزش عالی خصوصی، تصمیم به ثبت نام دانشگاه های ترکیه را دارید، این نکته را به یاد داشته باشید که الزامی به شرکت در آزمون نیست. تنها با داشتن شرایطی که دانشگاهها اعلام میکنند میتوانید ثبت نام کرده و در رشته مورد نظرتان مشغول به تحصیل شوید. البته مواردی که در زیر به آنها اشاره کردهایم را حتماً در نظر داشته باشید.
- ثبت نام در دانشگاه های خصوصی ترکیه در بازههای زمانی مشخص که توسط دانشگاهها اعلام میگردد، انجام میشود.
- باید از قبل مدارک مورد نیاز را به طور کامل و دقیق تهیه کنید.
- شهریه دانشگاه باید در موعد مقرر پرداخت شود.
مدارک لازم برای ثبت نام در دانشگاه های ترکیه
اگر علاقهمند به تحصیل در ترکیه هستید، به این نکته توجه کنید که هر دانشگاه در تاریخهای مشخصی پذیرش دانشجو را انجام میدهد. برای ثبت نام ابتدا باید به تقویم دانشگاه مورد نظرتان مراجعه و سپس در زمان اعلام شده به صورت آنلاین یا از طریق پست درخواست خود را اعلام کنید. هنگام درخواست، باید مدارک زیر را ارائه دهید:
- دیپلم تأیید شده از طرف مدیریت دبیرستان
- ریزنمرات دبیرستان، مورد تأیید مدیریت مدرسه
- یک گواهی که میزان تسلط در زبان ترکی یا انگلیسی را نشان دهد. (YDS، YÖKDİL، ITD، TÖMER، TÖYLS)
- ویزای تحصیلی یا مجوز اقامت
- 2 قطعه عکس
مراحل ثبت نام دانشگاه های ترکیه
برای ثبت نام دانشگاه های ترکیه باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- انتخاب رشته و دانشگاه: با جستجو در وب سایت دانشگاهها یا مشورت با مشاور، برنامه تحصیلی متناسب با علایق و شرایط خود را پیدا کنید.
- تهیه مدارک: مدارکی که دانشگاه مورد نظر مشخص کرده است را تهیه کنید.
- درخواست آنلاین: اکثر دانشگاهها سیستم درخواست آنلاین دارند. فرم های مربوطه را تکمیل و همراه مدارک خود، به صورت الکترونیکی ارسال کنید.
- دریافت پذیرش مشروط: پس از بررسی درخواست ثبت نام در دانشگاه های ترکیه، در صورت قبولی، نامه پذیرش مشروط را دریافت خواهید کرد.
- پرداخت شهریه اولیه: طبق دستورالعمل نامه پذیرش، شهریه اولیه را پرداخت کنید.
- دریافت پذیرش نهایی: پس از دریافت شهریه، دانشگاه نامه پذیرش نهایی را صادر میکند.
- تکمیل ثبت نام نهایی: با در دست داشتن تمامی مدارک لازم (اصل و ترجمه) در موعد مقرر به ترکیه سفر و به صورت حضوری در دانشگاه ثبت نام خود را نهایی کنید.
زمان ثبت نام در دانشگاه های ترکیه
ثبت نام دانشگاه های ترکیه هر سال، به طور معمول در زمانهای مختلف به صورت آنلاین و حضوری انجام میشود. در جدول زیر تاریخ آنها را میبینید:
شروع ترم | نوع ثبت نام | تاریخ ثبت نام |
پاییز | حضوری | 28 – 25 آگوست (7 – 4 شهریور)
و 5 – 1 سپتامبر (15 – 11 شهریور) |
پاییز | آنلاین | 30 – 28 آگوست (9 – 7 شهریور) |
بهار | حضوری | 25 – 20 ژانویه (6 – 1 بهمن)
و 28 – 24 ژانویه (9 – 5 بهمن) |
بهار | آنلاین | 22 – 20 ژانویه (3 – 1 بهمن) |
تابستان | حضوری | 15 ژوئیه (26 خرداد) تا 20 جولای (30 تیر) |
تابستان | آنلاین | 17 – 15 جولای (27 – 25 تیر) |
هزینه های ثبت نام در دانشگاه های ترکیه
هزینههای ثبت نام دانشگاه های ترکیه بستگی به نوع دانشگاه دارد. علاوه بر آن مواردی از قبیل ترجمه مدارک، آپوستیل، ویزای دانشجویی و… نیاز به پرداخت هزینه دارد.
هزینه های ثبت نام دانشگاه های دولتی ترکیه
تحصیل در دانشگاههای دولتی ترکیه دو حالت دارد. اگر بورسیه تحصیلی ترکیه را دریافت کرده باشید، تحصیل برایتان رایگان خواهد بود و در صورتی که بورسیه نداشته باشید، باید شهریهای را که توسط شورای دانشگاه تعیین شده است، بپردازید.
هزینه های ثبت نام دانشگاه های خصوصی ترکیه
دانشگاه های خصوصی ترکیه برای ارائه خدمات آموزشی خود به دانشجویان، شهریه دریافت میکنند. میزان این شهریه بر اساس عوامل مختلفی همچون رشته و مقطع تحصیلی متفاوت است.
به عنوان نمونه، در سال تحصیلی 2024-2023، دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه خصوصی آجی بادام برای هر سال تحصیلی 30.000 دلار، دانشجویان رشته روانشناسی 8.000 دلار و دانشجویان رشته داروسازی 15.000 دلار شهریه پرداخت کردند.
البته این نکته را باید به خاطر داشت که شهریه دانشگاههای خصوصی با استفاده از بورسیه و تخفیفهای متنوعی که ارائه میدهند، کمتر از مبلغ اصلی است که توسط دانشگاه اعلام میگردد.
جمع بندی
با توجه به این که ترکیه یکی از کشورهای پرطرفدار برای تحصیل است و دانشگاههای معتبر بسیاری در آن وجود دارند، این مقاله را با هدف آگاهی شما نوشتیم. در آن درباره شرایط ثبت نام دانشگاه های ترکیه، هزینه، زمان، مدارک و از این قبیل موارد گفتیم. در صورتی که برای ورود به دانشگاه های ترکیه سوال دارید یا به دنبال اطلاعات بیشتری هستید، پیشنهاد میکنیم با مشاوران متخصص آرتان بورس تاپ گفتگو کنید.