اگر قصد ادامهٔ تحصیل در دانشگاههای ترکیه را داشته باشید، احتمالأ این سؤال برایتان پیش آمده باشد که چه رشتههایی برای تحصیل در این کشور مناسبتر است. از آنجایی که انتخاب رشته از موضوعات بسیار مهم و اولین قدم برای ادامهٔ مسیر شغلی آینده است، توصیه میکنیم در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با بهترین رشتهها برای تحصیل در کشور ترکیه، جایگاه و شأن اجتماعی و درآمد حاصل از هرکدام از این رشتهها بعد از فارغالتحصیلی آشنا کنیم. همچنین بهترین دانشگاهها برای تحصیل هرکدام از این رشتههای تحصیلی و شرایط آن را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.
رشتههای تحصیلی پرتقاضا در ترکیه کداماند؟
رشته پزشکی
رشتهٔ پزشکی نه تنها در کشور ترکیه بلکه در همهی دنیا از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است. در آمد عالی و جایگاه اجتماعی پزشکی باعث شده بسیاری از افراد رویای تحصیل در این رشته را داشته باشند. همچنین رشتهی پزشکی دارای زیر شاخههای مختلفی میباشد که افراد پس از تحصیل در هرکدام از آنها به راحتی میتوانند وارد بازار کار شده و شروع به فعالیت کنند.
توجه داشته باشید که اخذ مدرک معتبر در این رشته فقط از طریق تحصیلات دانشگاهی امکانپذیر است. دانشگاه حاجتتپه، دانشگاه استانبول و دانشگاه آنکارا از بهترین دانشگاهها برای ادامهی تحصیل در رشتهٔ پزشکی در کشور ترکیه میباشد.
رشته دندانپزشکی
رشتهٔ دندانپزشکی به دلیل جایگاه اجتماعی عالی، در آمد بالا و همچنین ساعات کاری منعطف، دانشجویان بسیاری را به خود جذب کرده و از رشتههای تحصیلی پرتقاضا در ترکیه به شمار میرود. تحصیل در این رشته 5 الی 6 ساله است و دانشجویان از سال سوم میتوانند در کلینیکها بهعنوان کارآموز مشغول به کار شوند. شرایط پذیرش رشتهٔ دندانپزشکی در برخی از دانشگاههای ترکیه این امکان را به دانشجو میدهد که بدون نیاز به آزمون ورودی بتواند در این رشته تحصیل کند. از بهترین دانشگاهها برای تحصیل دندانپزشکی در ترکیه میتوان به دانشگاه یدیتپه، استانبول و بزمی عالم اشاره کرد.
توجه: برای آگاهی از شرایط پذیرش بدون کنکور در این رشته میتوانید مقالهی مربوط به تحصیل دندانپزشکی در ترکیه را بخوانید.
رشته داروسازی
برای اینکه داروساز شوید ابتدا باید در دورهٔ 5 سالهی کارشناسی یکی از دانشگاههای ترکیه شرکت کرده و مدرک لیسانس دریافت کنید. داروسازی یکی از شاخههای رشتهی پزشکی است که دروس به مراتب راحتتری نسبت به سایر شاخههای این رشته دارد. محبوبیت این رشته به دلیل جایگاه اجتماعی فوقالعادهٔ آن است. دانشجویان پس از فارغالتحصیلی بهراحتی میتوانند وارد بازار کار شده و به در آمد بسیار خوب دست پیدا کنند. بهترین دانشگاههای ارائهدهنده این رشتهی تحصیلی در ترکیه عبارتاند از دانشگاه قاضی، دانشگاه اگه (اژه) و دانشگاه سلجوق.
رشته مهندسی کامپیوتر
باتوجهبه پیشرفت و گسترش تکنولوژی امروزه مهندسی کامپیوتر یکی از رشتههای تحصیلی پرتقاضا در ترکیه و دنیا به شمار میرود. این رشتهی 4 ساله در گرایشهای مختلف در اکثر دانشگاههای ترکیه ارائه میشود. مهندسی کامپیوتر فرصتهای شغلی بیشتری نسبت به بسیاری از رشتههای تحصیلی دیگر دارد و از درآمد بالایی هم برخوردار است. افراد بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه میتوانند در سازمانهای دولتی و خصوصی مشغول به کار شده و کسب درآمد کنند. از برترین دانشگاهها در رشتهی مهندسی کامپیوتر میتوان دانشگاههای کوچ، بوغازچی و بیلکنت را نام برد.
رشته فیزیوتراپی و توانبخشی
همانطور که گفتیم رشتههای حوضهٔ سلامت انسان، اغلب از شأن اجتماعی بالایی برخوردار هستند و جزء رشتههای تحصیلی پرتقاضا در ترکیه میباشند. افزایش دردهای مفصلی و بیماریهایی که در نتیجهٔ زندگی یکنواخت و ماشینی عصر حاضر به وجود میآیند، نیاز افراد به فیزیوتراپیست را افزایش داده و جایگاه شغلی ویژهای را به آن بخشیده است. دانشجویان بعد از فارغالتحصیلی در رشتهٔ فیزیوتراپی میتوانند در بیمارستانها و همچنین کلینیکهای خصوصی مشغول به کار شوند. در آمد ماهیانهٔ فیزیوتراپیستها باتوجهبه دولتی یا خصوصی بودن سازمانی که در آن کار میکنند، متغیر و حدودأ بین 5000 تا 21000 لیر میباشد. بهترین دانشگاههای ترکیه که این رشتهٔ تحصیلی را در بر میگیرند عبارتاند از: دانشگاه قاضی، مارمارا و دانشگاه استانبول.
توجه:شرایط قبولی در رشتهی فیزیوتراپی از بهترین دانشگاههای ترکیه را به طور مفصل در مقالهی مربوط به تحصیل فیزیوتراپی در ترکیه توضیح دادهایم.
رشته مهندسی مکانیک
مکانیک از جمله رشتههایی است که موردتوجه بسیاری از داوطلبان علاقهمند به رشتههای مهندسی قرار میگیرد. مهندسی مکانیک که از جایگاه اجتماعی خوبی هم برخوردار است، با استفاده از مفاهیم فیزیکی و ریاضیات به طراحی، ساخت و نگهداری از سیستمهای مکانیکی میپردازد. به علت نیاز جامعه به افراد متخصص و همچنین تعداد زیاد متقاضی، بسیاری از دانشگاههای خصوصی ترکیه اقدام به پذیرش بدون آزمون در این رشتهی تحصیلی کردهاند. از برجستهترین دانشگاهها در حوضهٔ مهندسی مکانیک میتوان به دانشگاه فنی خاورمیانه اشاره کرد که در شهر آنکارا قرار دارد و دارای رتبهٔ اول در بین دانشگاههای مهندسی ترکیه میباشد. از دیگر دانشگاههای برتر در این حوضه میتوان دانشگاه یاشار و دانشگاه اگه (اژه) را نام برد که در شهر زیبای ازمیر در کشور ترکیه واقع شدهاند.
رشته مهندسی صنایع
مهندسی صنایع شاخهای از علم مهندسی است که به نظارت و کنترل کیفیت تولید یک محصول میپردازد. نیاز جامعه در خط تولید به مهندسان صنایع باعث شده است این حرفهی شغلی جایگاه اجتماعی خاصی در کشور ترکیه و کشورهای جهان اول داشته باشد. افراد بعد از گذراندن دورهٔ چهار سالهٔ کارشناسی، میتوانند وارد بازار کار شده و به درآمد نسبتأ بالایی دست پیدا کنند. توانایی تفکر تحلیلی، داشتن خلاقیت، توانایی مدیریت تیم از ویژگیهای لازم برای تبدیلشدن به یک مهندس صنایع است. در اغلب دانشگاههای ترکیه این رشتهٔ تحصیلی آموزش داده میشود. از بهترین دانشگاههای ارائهدهندهی مهندسی صنایع میتوان به دانشگاه توب، ییلدیزتکنیک و کوچ اشاره کرد.
رشته مهندسی برق و الکترونیک
هر جا صحبت از مدارهای الکتریکی میشود به مهندس برق نیاز است. مهندسان برق که اغلب در سازمانهای دولتی و خصوصی کار میکنند، در اکثر کشورهای دنیا از حقوق و مزایای خوبی برخوردار هستند. برق و الکترونیک که از جمله رشتههای تحصیلی پرتقاضا در ترکیه است، در دانشگاهها معمولأ به زبان ترکی آموزش داده میشود و دورهٔ کارشناسی آن 4 سال به طول میانجامد. دانشگاه مدیپل استانبول و سابانجی از برترین دانشگاههای ترکیه در این حوضهٔ آموزشی میباشند. همچنین دانشگاههای بسیار خوبی هم در شهر آنکارا وجود دارند که از بهترین آنها برای تحصیل مهندسی برق و الکترونیک میتوان دانشگاه بیلکنت را نام برد.
رشته معماری
کشورهایی که در طول تاریخ در عرصهٔ معماری و خلق بنا پیشتاز بودهاند، امروزه هم برترین دانشگاهها برای آموزش این رشتهٔ تحصیلی را در بر میگیرند. از همین نظر کشور ترکیه هم توجه بسیاری از متقاضیان تحصیل در رشتهٔ معماری را به خود جلب میکند. اغلب دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه این رشتهٔ تحصیلی را هم به زبان ترکی و هم به زبان انگلیسی ارائه میدهند. تحصیل معماری در این کشور بهخودیخود 4 سال زمان میبرد. البته درصورتیکه دانشجو ملزم به شرکت در دورهٔ آمادگی زبان شود، دورهٔ کارشناسی معماری 5 سال طول میکشد. جایگاه شغلی عالی، بازار کار خوب و درآمد بالای شغل معماری باعث شده بسیاری از متقاضیان تحصیل در این رشته را ترجیح دهند. دانشگاههای ییلدیزتکنیک، معمارسینان، دوکوز ایلول و استانبولتکنیک از بهترین دانشگاههای دولتی در حوضهٔ معماری است. از برترین دانشگاههای خصوصی ارائهدهنده این رشتهٔ تحصیلی هم میتوان به دانشگاه استانبولتکنیک، مالتپه و باهچهشهیر اشاره کرد.
رشته پرستاری
تقریبأ تمام رشتههای حوضهٔ سلامت از محبوبیت و جایگاه اجتماعی ویژهای برخوردار هستند. خصوصأ شغل پرستاری بعد از همهگیری کرونا اعتبار بسیاری را به خود اختصاص داده است. فرصتهای شغلی بسیار عالی برای فارغالتحصیلان رشتهٔ پرستاری در تمام نقاط دنیا و بهویژه در کشور ترکیه باعث شده روزبهروز به تعداد متقاضیان تحصیل در این رشته اضافه شود. درآمد ماهیانهٔ پرستاران در کشور ترکیه بین 6000 تا 9000 لیر متغیر است که حقوق به نسبت بالایی میباشد. از بهترین دانشگاههای ارائهدهندهٔ رشتهٔ پرستاری میتوان دانشگاه مدیپول و جراح پاشا را نام برد که در شهر اروپایی آسیایی استانبول قرار دارند. همچنین دانشگاه حاجت تپه نیز در پایتخت ترکیه، یعنی شهر آنکارا قرار دارد و جزٰؤ برترین دانشگاهها در حوضه پرستاری به شمار میرود.
توجه: در صورتیکه مایل به ادامه ی تحصیل در رشته ی پرستاری هستید، توصیه میکنیم مقالهی تحصیل پرستاری در ترکیه را از دست ندهید.
رشته مهندسی عمران
رشتهٔ عمران از قدیمیترین شاخههای مهندسی است. قدمت مهندسی عمران به زمانی برمیگردد که انسانها شروع به شکلدهی محیط زندگیشان بر اساس نیازهای خود کردند. این رشتهٔ تحصیلی به دلیل فرصتهای شغلی پرسود و شاهکارهای عمرانی، از محبوبترین رشتهها در کشور ترکیه به شمار میرود. مهندسان عمران بهراحتی میتوانند در سازمانهای خصوصی یا دولتی مشغول به کار شوند. همچنین آنها میتوانند با در دست گرفتن پروژههای خصوصی درآمد بسیار خوبی را کسب کنند. رشتهٔ مهندسی عمران تقریبأ در تمامی دانشگاههای ترکیه ارائه میشود و تدریس آن به دو زبان ترکی و انگلیسی است. از محبوبترین دانشگاهها برای تحصیل این رشتهٔ تحصیلی میتوان دانشگاه معمار سینان و ییلدیز تکنیک را نام برد که هر دو در شهر بسیار زیبای استانبول واقع شدهاند. همچنین علاقهمندان به ادامهٔ تحصیل در شهر ازمیر میتوانند از امکانات دانشگاههای برتری مانند دوکوزایلول بهرهمند شوند.
تغذیه و رژیم
باتوجهبه بالا رفتن سطح آگاهی در موضوع تغذیه سالم و کنترل وزن، امروزه اهمیت این رشتهٔ تحصیلی بیشتر از قبل شده و آن را در لیست رشتههای محبوب قرار داده است. متخصصان تغذیه میتوانند در تمام زمینههای مربوط به غذا و تغذیه شغل پیدا کنند و همچنین در بخشهای خصوصی و دولتی مربوطه مشغول به کار شوند. حداقل حقوق فارغالتحصیلان رشتهٔ تغذیه در ماه 5500 لیر میباشد. از بهترین دانشگاهها در این حوضه میتوان به دانشگاه حاجت تپه، آنکارا، اژه در ازمیر و دانشگاه مارمارا در استانبول اشاره کرد.
حقوق
رشتهٔ حقوق که جایگاه شغلی بسیار بالایی دارد، از جمله رشتههای پرتقاضا در ترکیه و در تمام دنیا محسوب میشود. دانشجویان این رشته پس از فارغالتحصیلی دارای عنوان وکالت میباشند. فارغالتحصیلان میتوانند وظایف بسیاری مانند قاضی قضایی، دادستان، والی، حسابرس دیوان محاسبات، قاضی اداری و بسیاری دیگر را برعهده بگیرند. افرادی که در رشتهٔ حقوق تحصیلکردهاند، اغلب قصد دارند با شرکت در آزمون KPSS در بخشهای دولتی مشغول به کار شوند؛ زیرا که در کشور ترکیه درآمد ماهیانهٔ فارغالتحصیلان رشتهٔ حقوق در بخشهای دولتی بیشتر از بخشهای خصوصی میباشد. در حال حاضر میانگین درآمد وکلا در بخشهای دولتی 5480 لیر است. از جمله برترین دانشگاههای ارائهدهندهٔ رشتهٔ حقوق، میتوان دانشگاه مرمره، دوکوز ایلول و آنکارا را نام برد.
روانشناسی
روانشناسی از جمله رشتههای پرطرفدار در ترکیه است چرا که علم روانشناسی بهسرعت در حال رشد بوده و اخذ پذیرش از آن بهراحتی امکانپذیر است.
جایگاه اجتماعی این رشته نسبتأ خوب بوده و روانشناسان میتوانند در اکثر ادارات و بخشها از جمله مدارس، بیمارستانها، مهد کودکها، مراکز توانبخشی و … فعالیت کنند. افراد بعد از فارغالتحصیلی میتوانند در بخشهای دولتی و خصوصی مشغول به کار شده و یا اینکه برای خود مطب روانشناسی داشته باشند. حداقل درآمد ماهیانهی روانشناسان بین 12000 تا 13000 لیر است که البته این مبلغ میتواند با توجه به تعداد مراجعهکننده به 25000 هم برسد. دانشجویان برای داشتن مدرک روانشناس در مقطع لیسانس باید در دورههای 4 سالهٔ دانشگاهها شرکت کنند. دانشگاههای دولتی برتر ارائهدهندهٔ این رشتهٔ تحصیلی عبارتاند از دانشگاه حاجت تپه، بوغازچی، استانبول و آنکارا. در بین دانشگاههای خصوصی هم دانشگاههای کوچ، بیکنت، بیگلیاستانبول، اوزیگین و یدیتپه در لیست دانشگاههای برتر در حوضهٔ روانشناسی میباشند.
غذا و هنرهای آشپزی
این رشتهی تحصیلی به این دلیل که یکی از بخشهای اصلی صنعت توریسم در کشور ترکیه است، از جایگاه اجتماعی و شأن بالایی برخوردار میباشد و از رشتههای تحصیلی پر تقاضا در ترکیه به شمار میرود. غذا و هنر آشپزی که در سالهای اخیر در کشور ترکیه محبوبیت بسیاری پیدا کرده است، از نظر فرصت شغلی در موقعیت راحتتری نسبت به اغلب رشته های تحصیلی قرار گرفته است. افرادی که تحصیلات خود را در مقطع لیسانس تمام کردهاند، به راحتی میتوانند وارد بازار کار شده و در مکانهای بسیاری از جمله هتلها، رستورانها، کشتیهای توریستی و… مشغول به کار شوند.
متقاضیان تحصیل در رشتهٔ هنر آشپزی میتوانند در بهترین دانشگاههای ترکیه از جمله قاضی، اوزیگین، باشکنت ومارت چاناک کاله ادامه تحصیل دهند.
جمعبندی
در این مقاله سعی داشتیم شما را با رشتههای تحصیلی پرتقاضا در کشور ترکیه آشنا کنیم. ازاینرو بهترین رشتههای تحصیلی که در دانشگاههای کشور ترکیه ارائه میشوند را نام بردیم و سپس در خصوص جایگاه اجتماعی هرکدام از این رشتهها و درآمد حاصل از آنها صحبت کردیم و در آخر هر بخش چند تا از بهترین دانشگاهها برای تحصیل رشتههای معرفی شده را نام بردیم.
تحصیل در کشور ترکیه هزینههای به نسبت کمتری از سایر کشورهای هم سطح آن دارد؛ بااینوجود انتخاب یک رشتهٔ مناسب و تحصیل در بهترین دانشگاه میتواند انتخاب هوشمندی در مسیر شغلی آینده باشد. امیدواریم در این مقاله به سؤالات شما پاسخ داده باشیم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران ما در آرتان بورس تاپ در تماس باشید