در سالهای اخیر با توجه به حجم رقابت بالا و ظرفیت بسیار محدود دانشگاههای ایران برای رشته پزشکی، دریافت پذیرش در این رشته بسیار دستنیافتنی و سخت شده است. این در حالی است که امروزه شرایط دریافت پذیرش در رشته پزشکی در بسیاری از دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه بسیار آسان و امکانپذیر شده است. بهطور کلی متقاضیانی که قصد دارند در رشته پزشکی تحصیل کنند میتوانند در یکی از این دانشگاهها به راحتی پذیرش بگیرند و رویای خود را تحقق بخشند. اگرچه باید دقت داشته باشید که پذیرش در هر نوع از این دانشگاهها کاملا متفاوت است! به این صورت که دریافت پذیرش در دانشگاههای دولتی از طریق آزمونهای ورودی مشخص و خاصی است که نیاز به زمان و مطالعه نسبتا زیادی دارد. اگرچه به خاطر بسپارید که دانشجویان در صورت دریافت پذیرش از این دانشگاهها شهریه بسیار پایینی را پرداخت میکنند. این درحالی است که متقاضیان برای دریافت پذیرش از دانشگاههای خصوصی ترکیه نیاز به آزمون ووردی ندارند اما شهریه نسبتا بالاتری را باید بپردازند.
مدرک پزشکی ایران در ترکیه مورد قبول است؟
این مسئله که مدرک پزشکی ایران در ترکیه اعتبار دارد یا خیر، موضوعی است که بهطورکلی از جانب وزارت بهداشت ترکیه مشخص میشود. اما در حالت کلی برای پزشکی در ترکیه، پزشکان باید نامه تأییدیه بگیرند که این نامه اجازهنامه اولیه است تا بتوانند در ترکیه مشغول بکار شوند. دقت کنید که پزشکان میتوانند این نامه را از سازمان اجتماعی و کار وزارت بهداشت ترکیه دریافت کنند. همچنین باید بدانید که دستیارهای دندانپزشک، تکنسینها و مراقبتکنندگان مریض اجازه کار در ترکیه را ندارند و فقط درصورتیکه هم وطن رسمی باشند اجازه کار دریافت خواهند کرد. از طرفی توجه داشته باشید که پزشکان ابتدا باید مدرک خود را با مدرکهای کشور ترکیه مغایرت دهند و پس از آن مدرک زبان ترکی استانبولی (tömer) خود را ارائه دهند که باید در کمترین حالت نمره B را کسب کرده باشند.
فرایند معادلسازی مدرک پزشکی ایران در ترکیه
برای مهاجرت شغلی به ترکیه اولین گام فرایند معادلسازی مدرک پزشکی ایران در ترکیه و شرکت در آزمون STS است. آزمون تعیین سطحی که پزشکان باید در آن حداقل نمره 35 را کسب کنند. پس از آن پزشکان باید شرایط اجازة اولیه کار که توسط وزارت بهداشت ترکیه که قبل از اجازة کار صادر میشود را داشته باشند. شرایط ذکرشده شامل مراحل زیر است:
مدرکی که معادل مدرک دیپلم باشد و یا نشان دهد که گواهی تخصص پزشک توسط مرجع مربوطه پذیرفته شده است. پزشکان باید گواهی موفقیت در آزمون زبان ترکی که توسط مراکز کاربردی و تحقیقاتی تدریس ترکی دانشگاهها در سطح (B) به بالا که بر اساس ضوابط پورتفولیوی زبان اروپایی برگزار میشود را ارائه دهند. از طرفی این سند باید:
- الف) حداکثر ظرف یک سال از تاریخ درخواست ارائه شود. در غیر این صورت در پایان این زمان، گواهی کار پرسنل توسط اداره باطل میشود.
- ب) برای پزشکانی که از مؤسسات آموزشی ترکیه فارغالتحصیل شدهاند، ارائه این گواهی الزامی نیست.
پزشکان باید مدرکی که از مراجع ذیصلاح کشور مبدا برای کسانی که برای اولینبار در ترکیه حرفه خود را انجام میدهند و نشان میدهد در انجام حرفه خود منع قانونی ندارند، ارائه دهند. ارائه این مدرک نیز دارای شرایط زیر است:
- الف) کسانی که در مدت یک سال قبل از تاریخ درخواست از موسسات آموزشی در ترکیه فارغالتحصیل شدهاند.
- ب) کسانی که گواهی میدهند که از تاریخ درخواست به مدت پنج سال به طور مداوم در ترکیه اقامت داشتهاند.
- ج) کسانی که به دلیل وضعیت اضطراری در کشورشان به ترکیه پناهنده شدهاند.
در مرحله آخر نیز قراردادی بین مؤسسه بهداشتی خصوصی و پرسنل بهداشت خارجی که با آن کار خواهند کرد و در این قرارداد حقوق ماهانه پرسنل بهداشتی خارجی درج شده است و در هر صفحه نام و امضای طرفین قید شده است، انعقاد میشود.
ممنوعیت های کاری پزشکان ایرانی در ترکیه
بهطورکلی در کشور ترکیه برخلاف مدرک پزشکی ایران در ترکیه، کار در برخی رشتههای پزشکی و پیراپزشکی همچون دندانپزشکی، مامایی و مراقبت از بیماران در ترکیه برای خارجیها ممنوع است و فقط شهروندان ترکیه میتوانند در این رشتهها مشغول به کار شوند. از طرفی رشتههای داروسازی و دامپزشکی نیز فقط برای کسانی که دارای تابعیت ترکیه هستند، قابل انجام است. پیشنهاد میکنیم جهت دریافت اطلاعات تکمیلی در این راستا مقاله جامع و کامل شرایط کار پزشکان ایرانی در ترکیه را مطالعه کنید.
شرایط اجازه ی کار
بهطورکلی برای اجازه کار کردن در ترکیه و شرایط مدرک پزشکی ایران در ترکیه ، از اشخاصی که اولین تجربه شروع به کارشان است، نامهای مبنی بر اینکه ممنوعیت کاری در کشور خود ندارند درخواست میشود؛ بنابراین پزشکانی که از دانشگاههای ترکیه فارغالتحصیل شدهاند برای شروع بکار باید مدارک زیر را ارائه دهند.
- کپی پاسپورت ترجمه شده به ترکی
- فتوکپی کارت اقامت
- گواهی اقامت (محل اقامت)
- فتوکپی مدرک تحصیلی
- 2 قطعه عکس گذرنامه
- نامه درخواست مدیر مسئول برای درخواست سند مجوز اولیه
- ارائه درخواست نوشته شده توسط یک پزشک خارجی
- ارائه قرارداد خدماتی که بین بیمارستان یا مرکز درمانی خصوصی و فرد خارجی امضا شده است.
از طرفی مدارک موردنیاز برای کار پزشکان خارجی که از دانشگاههای ترکیه فارغالتحصیل نشدهاند به شرح زیر است:
- کپی پاسپورت ترجمه شده به ترکی
- فتوکپی کارت اقامت
- گواهی اقامت (محل اقامت)
- فتوکپی مدرک تحصیلی خارجی
- 2 قطعه عکس گذرنامه
- دادخواست مدیر مسئول برای درخواست سند مجوز اولیه
- درخواست نوشته شده توسط یک پزشک خارجی
- قرارداد خدماتی که بین بیمارستان یا مرکز درمانی خصوصی و فرد خارجی امضا شده است.
- گواهی معادل صادر شده توسط شورای آموزش عالی
- گواهی مهارت زبان ترکی که توسط مرکز تحقیقات و کاربرد آموزشی ترکیه ارائه شده است.
- نامهای از وزارت بهداشت یا نمایندگان خارجی کشوری که نشان میدهد فرد خارجی از آنجا آمده است و هیچ مانعی برای انجام این حرفه ندارد.
نکته: چنانچه تمایل دارید در رابطه با شرایط تخصص پزشکی در ترکیه نیز اطلاعات موردنیاز را کسب کنید این مقاله را مطالعه کنید.
جمع بندی
باتوجهبه توضیحاتی که در این مقاله ارائه شد شما میتوانید اطلاعات کاملی درمورد شرایط کار پزشکان ایرانی در ترکیه، مدارک موردنیاز و ممنوعیتهای کاری پزشکان ایرانی و دیگر نکات مرتبط با این موضوع را مطالعه کنید. حالا چنانچه در این مورد ابهامی در ذهنتان شکل گرفته است، میتوانید با مشاوران ما در تیم آرتان بورس تاپ در میان بگذارید تا در کمترین زمان به سؤالات شما پاسخ داده شود. امیدواریم که بتوانید با مطالعه این مقاله تصمیم مناسبی را در راستای کار حرفهای خود در این کشور بگیرید.