logo
کسب و کار در ترکیه

کار در ترکیه

آنچه در این مقاله خواهید خواند

کار در ترکیه با تاریخ و فرهنگ غنی خود یک تجربه جذاب و چالش‌برانگیز است. اقتصاد ترکیه به سرعت رشد کرده و به یکی از بزرگ‌ترین بازارهای کاری در منطقه تبدیل شده است. این کشور میزبان شرکت‌های چند ملیتی بزرگی همچون مرسدس – بنز، فورد و کوکاکولا است و امکانات بسیاری برای کارمندان ارائه می‌دهد. ترکیه از زاویه جغرافیایی نیز در میانه اروپا و آسیا واقع شده و این ویژگی به شرکت‌ها در دسترسی به بازارهای گسترده و متنوع کمک می‌کند.

علاوه بر این، فرهنگ زندگی گرم و مهمان‌نوازی مردم ترکیه باعث می‌شود که کار در ترکیه برای ایرانیان دلپذیر و آسان باشد. با این حال، برای کار، شما باید مجوز‌های لازم را تهیه کنید و به قوانین مهاجرتی و کاری کشور توجه کنید. در این مقاله تمام موارد مهم را با شرح آن‌ها خواهیم گفت. پس اگر به کار در ترکیه علاقه‌مند هستید تا پایان همراه ما باشید.

آیا کار در ترکیه خوب است؟

ترکیه یک مقصد کاری عالی برای ایرانیان و پلی میان قاره آسیا و اروپا است. رشد اقتصادی آن در سال‌های اخیر در جهان مورد توجه بوده و همواره یکی از 20 کشور قدرتمند از نظر اقتصادی است. ایرانیان زیادی متقاضی کار در این کشور هستند زیرا ارزش لیر بیشتر از تومان است. هزینه های تحصیل در ترکیه مقرون به صرفه است. بعد از پایان دانشگاه می‌توان برای درخواست مجوز کار اقدام کرد. با پیدا کردن کار در ترکیه امکان رشد وجود دارد و به آسانی به دیگر کشورهای برتر اروپا می‌توان دسترسی داشت. کار در ترکیه برای ایرانیان، با توجه به تشابه فرهنگی و تاریخی ایران و ترکیه، به دور از غم غربت بوده و به علت همسایگی این دو کشور، رفت‌وآمد بسیار آسان است. اگر امکان مهاجرت به کشورهای برتری مانند آمریکا یا کشورهای بزرگ اروپا را ندارید، ترکیه بهترین گزینه برای سکونت و کار در خارج از ایران و ساخت زندگی جدید و کسب موفقیت‌های بزرگ است.

آیا ترکیه برای زندگی و کار مناسب است؟

پیدا کردن کار در ترکیه، یکی از راههای تضمینی برای دریافت اقامت در ترکیه است. این حرف بدان معنا نیست که به تمام کسانی که به کار کردن در ترکیه مشغول می شوند، اقامت داده می شود، شما باید روال قانونی و مدارک خاص درخواست اقامت کاری را به واحد مهاجرت ترکیه ارائه دهید. با داشتن اقامت، حقوق شهروندی این کشور شامل شما می شود. اکنون شما در یک کشور آسیایی-اروپایی زندگی متفاوت و عالی را تجربه می کنید. در کنار اینها با کار کردن در ترکیه شما به وضعیت مالی و پول خواهید رسید. این نتیجه طبیعی کار کردن است؛ اما اینها تنها مزیت های کار کردن در کشور ترکیه نیست.

براساس آخرین گزارش HSBC Expat Explorer، ترکیه از نظر مهاجران مقیم آن به عنوان هفتمین کشور برتر جهان برای نیروی کار بین المللی قرار گرفته است. این بررسی فرصت های ارائه شده توسط کشورها را از نظر کیفیت زندگی، تعادل کار و زندگی، بازده مالی و زندگی خانوادگی بررسی کرده است و از این نظر ها قطعا می توان بیان کرد که ترکیه برای زندگی و کار کشور مناسبی است.

چرا در ترکیه کار کنیم؟

  • با کار کردن در این کشور می توانید مقصد های بعدی خود را در دیگر کشورهای اروپایی و آمریکایی تعیین کنید. داشتن اقامت کاری این کشور به شما در گرفتن ویزای دیگر کشورها کمک بسیار خواهد کرد.
  • شما می توانید در این کشور یک حساب بانکی بین المللی باز کنید. این‌گونه است که به شبکه جهانی نقل و انتقال پول متصل خواهید شد.
  • اگر کار کردن شما به صورت ثبت شرکت در این کشور باشد، بهتر و راحت تر می توانید خود و خدمات خود را به دیگر کشورهای دنیا معرفی کنید.
  • برخی از شغل ها که در داخل کشور خودمان زیاد بستر اشتغال زایی مناسبی ندارند را می توانید در ترکیه دنبال کنید و به جاهای فوق العاده ای برسید.
  • زندگی در ترکیه امن، راحت، هزینه های زندگی مناسب و سطح رفاه بالا است. پس قرار است در کنار کار کردن به شما خوش بگذرد.

شرایط کار در ترکیه برای ایرانیان

کسب و کار در ترکیه برای ایرانیان با دریافت مجوز امکان‌پذیر است. بخشی از مجوزهای اقامتی که به ایرانی ها داده می‌شود، “دعوت‌نامه کاری” است که از طریق محل کار صادر می‌گردد. کارفرمایی که قصد دارد افراد مقیم ایران را استخدام کند، باید برای صدور مجوز و ارسال آن به متقاضی، اقدام کند. برای ایرانی‌هایی که مجوز اقامت معتبر ندارند، درخواست مجوز کار از طریق کنسولگری ترکیه در کشور ایران ضروری است. مدارک مورد نیاز جهت درخواست در نمایندگی‌های خارج از کشور ترکیه به شرح زیر هستند:

  • اصل و فتوکپی پاسپورت
  • فرم درخواست ویزای کار
  • 2 قطعه عکس
  • قرارداد کاری

شرایط کار در ترکیه برای یک ایرانی

با هدف شروع کار در ترکیه برای ایرانیان، کارفرما باید ظرف ده روز درخواست آنلاین را به همراه شماره مرجع ارائه شده توسط کنسولگری، به وزارت کار ارائه کند. در صورتی که کلیه مدارک ارسالی صحیح و کامل باشد، وزارت کار به طور متوسط در طول 30 روز درخواست را نهایی می‌کند. متقاضی که ویزا را دریافت کرده باید در مدت 90 روز از ایران خارج شده و وارد ترکیه شود.

شرایط سنی کار در ترکیه

کار کردن در ترکیه محدودیت سنی خاصی ندارد. البته با توجه به این‌که ترکیه مانند کشورهای دیگر به دنبال نیروی کار جوان است، قرارداد کار با افراد بالای 45 سال به ندرت بسته شده و ویزای کار به سختی صادر می‌گردد.

شرایط کار در ترکیه با زبان انگلیسی

شرایط کار در ترکیه با زبان انگلیسی و زبان ترکی کاملاً مثل هم هستند. در ادامه با برخی از شغل‌های پردرآمدی که به زبان انگلیسی هستند آشنا خواهید شد:

مسئولیت خدمات مشتری

کار در ترکیه برای ایرانیان که مهارت زبان انگلیسی عالی و برقراری ارتباط مؤثر دارند به عنوان مسئول خدمات مشتری مناسب است. با افزایش تعداد کسب‌وکارهای بین‌المللی در ترکیه، آن‌ها برای سمت خدمات مشتری اتباع خارجی مسلط به زبان انگلیسی را استخدام خواهند کرد که بتواند با مشتریان بین‌المللی صحبت کند. این مسئله می‌تواند به کسب و کارها در ایجاد روابط خوب کمک کند. گسترده‌ترین فرصت اشتغال در این زمینه در بسیاری از آژانس‌های گردشگری دیده می‌شود. وظایف اصلی کارمندان خدمات مشتری، برقراری تماس تلفنی با مشتریان و شرکت در جلسات است.

آموزش زبان خارجی

کار در ترکیه به عنوان معلم زبان خارجی بسیار متداول است. این افراد به زبان‌هایی تسلط دارند که اکثریت مردم محلی ترکیه علاقه‌مند یادگیری آن‌ها هستند و همچنین برای برقراری ارتباط مؤثر با دانش‌آموزان به زبان ترکی مسلط هستند. این زبان‌های خارجی عبارت‌اند از فرانسوی، آلمانی، انگلیسی، اسپانیایی و عربی که مدرسان آن‌ها در ترکیه زندگی خوبی دارند. معلمان زبان خارجی ابتدا با داشتن کلاس‌های خصوصی در این بخش و بعد از آن در آموزشگاه‌های زبان یا کالج‌های خصوصی کار می‌کنند.

ویرایش و ترجمه

کار در ترکیه برای افرادی که زبان مادری آن‌ها انگلیسی یا یکی دیگر از زبان‌های خارجی است و دانش گرامر خوبی دارند، در سمت سردبیری و مترجمی بسیار است. در ترکیه ناشران زیادی به ویراستار نیاز دارند، به ویژه برای آثاری که اولین بار از نسخه اصلی ترجمه شده است. بسیاری از اتباع خارجی ترجیح می‌دهند به عنوان سردبیر در شرکت‌های انتشاراتی مانند روزنامه‌ها و خانه‌های رسانه‌ای کار کنند. کسانی که مهارت و نظم دارند در عرض چند سال به سردبیران مشهور و معتبری تبدیل می‌شوند. کسانی که نمی‌خواهند شغل دائمی داشته باشند، شغل مترجمی با کار پروژه‌ای را انتخاب می‌کنند.

کار در ترکیه به زبان انگلیسی

نگهداری از کودکان

حرفه پرستاری برای خارجی‌هایی که می‌توانند به خوبی با نوزادان ارتباط برقرار کنند، محبوب است. اکثر خانواده‌های پردرآمد در ترکیه برای کمک به تربیت فرزندان خود پرستار بچه استخدام می‌کنند و آن‌ها ترجیح می‌دهند پرستار فرزند را به زبان دومی، مانند انگلیسی یا آلمانی بزرگ کند؛ بنابراین خارجی‌هایی که مهارت‌های ارتباطی خوبی با کودکان دارند، در این حرفه مشغول به کار می‌شوند. برای این حرفه، کار در ترکیه با جای خواب، درآمد ماهیانه بسیار خوب و امکانات غذاخوری خواهید داشت.

کارشناس فروش واردات و صادرات

کار در ترکیه برای ایرانیان که مهارت‌های فروش خوبی دارند، در سمت کارشناس فروش واردات و صادرات مناسب است. بسیاری از شرکت‌های صنایع دریایی و نساجی آماده جذب متخصصان واردات و صادرات در ترکیه هستند که خارجی‌های مسلط به زبان انگلیسی بیشترین فعالیت را در این بخش‌ها دارند. وظیفه اصلی متخصص واردات و صادرات، مدیریت فعالیت‌های بین‌المللی شرکت است. ارائه خوب و مهارت‌های ارتباطی برای موفقیت در این زمینه لازم است. برای خارجی‌هایی که مدرک خوبی از یک دانشگاه معتبر دارند، کار در این بخش بسیار آسان است.

نکات بیشتر
ضروری است که بدانید:

اگر فردی ویزا و پاسپورت نداشته باشد و به صورت غیرقانونی وارد کشور ترکیه شود، نمی‌تواند در این کشور مشغول به کار گردد.

شرایط کار در ترکیه بدون پایان خدمت

کار در ترکیه برای ایرانیان که می‌خواهند بدون کارت پایان خدمت به ترکیه بروند، امکان‌پذیر است. در داخل ایران قانون خدمت بدین صورت است که با پایان 18 سالگی، پسران باید به خدمت سربازی بروند. البته در هنگام تحصیل، معافیت موقت برای آن‌ها صادر می‌شود. بعد از پایان معافیت، نباید غیبت کنند و اجباری است که به سربازی بروند. کسانی که کارت پایان خدمت ندارند و به دنبال کار در ترکیه هستند باید مراحل و شرایط زیر را انجام دهند:

  • دریافت کد سخا از پلیس +10
  • در پرتال جامع سازمانی وظیفه‌ی عمومی درخواست خود را برای خروج از کشور بدون کارت پایان خدمت ثبت کنند.
  • منتظر جواب درخواست خود مبنی بر قبول یا رد شدن باشند.
  • با توجه به نوع سفر خود مدارک لازم را ارائه دهند.
  • اگر درخواست پذیرفته شد، باید وثیقه‌ی اعلام شده را به دولت دهند.
  • با توجه به این‌که این فرایند چند ماه طول می‌کشد، بهتر است متقاضیان زودتر اقدام کند.

رعایت موارد زیر شانس افراد را برای گرفتن پاسپورت بدون کارت پایان خدمت و کار در ترکیه افزایش می‌دهد:

  • غیبت نکنند.
  • وضعیت تحصیلی مشخص باشد.
  • سنوات تحصیلی بیشتر از حد مجاز نباشد.
  • میزان وثیقه اعلام شده را به سازمان وظیفه عمومی بدهند.
  • گواهی اشتغال به تحصیل یا درخواست مجوز خروج از کشور را ارائه دهند.

شرایط کار در ترکیه برای پناهندگان

با توجه به اتفاقاتی که در کشورها می‌افتد؛ افراد با ترس از آزار و اذیت به دلیل نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا عقاید سیاسی از زادگاه خود خارج شده و به کشوری دیگر پناه می‌برند. کار در ترکیه برای پناهندگان کشورهای مختلف، زیاد است. افرادی که شرایط پناهندگی را دارند می‌توانند با مدرک هویتی که از اداره مدیریت مهاجرت گرفته‌اند در کشور ترکیه مشغول به کار شوند. این مدرک جایگزین مجوز کار خواهد شد.

شرایط کار در ترکیه با ویزای توریستی

کار در ترکیه با ویزای توریستی

ویزای توریستی امکان ورود به ترکیه را به عنوان یک گردشگر می‌دهد. دارندگان این ویزا معمولاً مجاز به اقامت در ترکیه به مدت 90 روز در هر 180 روز هستند. اما کار در ترکیه برای ایرانیان که با ویزای توریستی به آن‌جا رفته و موقتاً ساکن شده‌اند امکان‌پذیر نیست. این ویزا شامل هیچ‌گونه اجازه اقامت یا اجازه کار نمی‌شود و استفاده غیرقاونی از آن منجر به مشکلات حقوقی می‌گردد.

شرایط کار در ترکیه برای دانشجویان

اخیراً قانون کار جدیدی وضع شده است تا دانشجویان تحصیلات تکمیلی خارجی که در ترکیه تحصیل می‌کنند، بتوانند با اخذ مجوز و به صورت قانونی به کار دانشجویی مشغول شوند. قانون شرایط کار در ترکیه برای دانشجویان به این صورت است که آن‌ها حق جستجوی کار و دریافت مجوز را دارند. در حال حاضر این قانون شامل دانشجویان مقطع کارشناسی نمی‌شود. البته ترکیه قصد دارد در آینده مجوز کار را برای همه دانشجویان و فارغ‌التحصیلان خارجی بدون در نظر گرفتن مدرک آن‌ها فراهم کند. دانشجویان خارجی با داشتن مجوز کار در ترکیه همچنان از مجوز اقامت بهره‌مند می‌شوند. همچنین از حقوقی که با مجوزهای اقامت معتبر در ترکیه به دست می‌آید بهره می‌برند.

در کنار این اصول، وزارت امور خارجه موظف به ایجاد تشریفات مربوط به استخدام این دانشجویان خارجی است. تصمیمات و دستورالعمل‌های تعیین شده توسط کمیته سیاست مهاجرت گرفته می‌شود. اگر دانشجوی خارجی هستید و اخیراً تحصیلات خود را در یکی از دانشگاه‌های ترکیه به پایان رسانده‌اید، می‌توانید برای دریافت مجوز کار اقدام کنید. برای کار باید ظرف یک سال پس از فارغ‌التحصیلی درخواست دهید. پس از درخواست، به هیئت مشاوران سیاست بین المللی کار ارجاع داده می‌شوید که تقاضای شما را بررسی کرده و بر اساس اصول اولیه تصمیم‌گیری می‌کند.

برای کار در ترکیه چه مدارکی لازم است؟

پس از درخواست، باید مجوز کار توسط کارفرما از طریق سامانه آنلاین و همچنین مدارک لازم ظرف 6 روز کاری به وزارتخانه تحویل داده شود. مدارک را می‌توان به صورت حضوری یا از طریق پست ارسال کرد. مدارک مورد نیاز برای متقاضیان کار و کارفرمایان متفاوت است. در ابتدا مدارکی که متقاضی برای کار در ترکیه با توجه به شرایط باید ارائه دهد را نام برده‌ایم:

  • کپی مدرک دیپلم یا گواهی فارغ‌التحصیلی موقت که به ترکی ترجمه و توسط مقامات رسمی تأیید شده است.
  • گواهی معادل سازی برای افرادی که تحصیلات عالی خود را در خارج از ترکیه به پایان رسانده‌اند.
  • گواهی صلاحیت که از وزارت آموزش و پرورش ملی دریافت شده، برای کسانی که در مؤسسات آموزشی فعالیت خواهند کرد.
  • مجوز اقامت که حداقل 6 ماه اعتبار دارد.
  • کپی پاسپورت

در لیست زیر مدارکی را مشاهده می‌کنید که کارفرمایان باید ارائه دهند:

  • فرم درخواست مجوز کار در ترکیه
  • لیست سود و زیان و ترازنامه سال گذشته که مورد تأیید مراجع رسمی است.
  • روزنامه ثبت تجارت ترکیه که وضعیت سرمایه و مشارکت مؤسسه را نشان می‌دهد.
  • وکالت‌نامه محضری
  • قرارداد بین نیروی کارمند خارجی و کارفرما
  • دستمزد اتباع ترکیه شاغل در محل‌های کاری که مایل به استخدام کارشناسان خارجی هستند.

پس از تکمیل آنلاین اولین درخواست کار در ترکیه، مدارک ذکر شده باید به وزارت کار و تأمین اجتماعی ارائه شوند.

حقوق ماهیانه کار در ترکیه

درامد ماهیانه کار در ترکیه

میزان درآمد کار در ترکیه با توجه به نوع شغل انتخابی متغیر است. حقوق ماهیانه مشاغل مختلف را در قالب جدولی برایتان گردآوری کرده‌ایم:

درامد کار در ترکیه
کار حقوق ماهانه (لیر)
کارمند بانک 34,100 – 12,800
اقتصاد و دارایی 56,300 – 15,300
راهنمایی و مشاوره روان‌شناسی 34,100 – 12,800
کارشناس بیمه 351,00 – 9,000
جامعه شناسی 22,400 – 12,800
تجارت بین المللی 22,400 – 12,800
معلم 15,300 – 13,100
مهندس 17,900 – 16,500
معمار داخلی 42,200 – 11,600
معمار 42,200 – 11,600
روزنامه نگاری 29,300 – 9,000
رادیو، تلویزیون و سینما 34,100 – 12,800
ارتباطات و طراحی 37,500 – 14,000
مهندسی عمران 44,600 – 12,800

حق و حقوق کارمندان خارجی در ترکیه

با توجه به وضعیت فعلی اتباع خارجی که قصد دریافت مجوز کار در ترکیه را دارند، این مجوزها به شکل‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم:

مجوز کار موقت

این نوع مجوز کار در ترکیه برای مدت یک سال اعطا می‌شود. هنگام صدور آن مدت مجوز اقامت، قرارداد کار، تغییرات اقتصادی مربوط به اشتغال یا مدت زمان کار در نظر گرفته می‌شوند. پس از یک سال کار قانونی؛ به منظور کار برای همان سمت در همان محل کار یا جایی دیگر، مدت مجوز کار حداکثر تا «دو سال» قابل تمدید است. در پایان دوره سه ساله، مدت مجوز کار حداکثر تا سه سال دیگر قابل تمدید است، اما این بار با تأیید و صلاحدید کارفرما این امر امکان دارد.

اجازه کار نامحدود

بدون توجه به وضعیت بازار کار در ترکیه و تحولات زندگی کاری، این نوع مجوز به خارجی‌هایی که حداقل هشت سال به طور قانونی و بدون وقفه در این کشور اقامت داشته یا در مجموع شش سال کار قانونی داشته باشند، اعطا می‌شود. در بررسی شرط هشت سال اقامت بدون وقفه، دوره‌های سپری شده آموزشی در نظر گرفته نمی‌شوند. اما مدت تحصیل همسر و فرزندان اتباع خارجی که با او به ترکیه آمده‌ و باهم اقامت داشته‌اند در مجوز اقامت محسوب می‌گردد.

مجوز کار نامحدود بر اساس دوره‌های اجازه اقامت استفاده می‌شود، مگر این‌که تغییری در محدوده آن ایجاد گردد. در صورتی که دوره‌های اجازه اقامت که توسط مقامات پلیس بر اساس مجوز کار نامحدود اعطا شده است تمدید نگردد، به وزارت اطلاع داده می‌شود.

اجازه کار مستقل

اجازه کار مستقل در ترکیه

کار در ترکیه برای ایرانیان که می‌خواهند به صورت مستقل کار کنند و حرفه آن‌ها از نظر توسعه اقتصادی ارزش افزوده ایجاد و تأثیر مثبتی بر اشتغال داشته باشد، امکان‌پذیر بوده و به آن‌ها مجوز کار مستقل داده می‌شود. البته مشروط بر اینکه حداقل “پنج سال” به طور قانونی و بدون وقفه در ترکیه اقامت داشته باشند. در ارزیابی اقامت پنج ساله، دوره‌های آموزشی محاسبه نمی‌شوند.

از سویی دیگر، مدت تحصیل همسر و فرزندان متقاضی که همراه او به ترکیه آمده و با یکدیگر اقامت می‌کنند در این “پنج سال” مؤثر است. به متقاضی یک “سند درخواست مجوز کار مستقل” داده می‌شود که از تاریخ صدور به مدت “سه ماه” معتبر است. در صورتی مجوز اعطا می‌شود که آن شخص سوابق ثبت تجارت خود را پس از ایجاد محل کار به وزارت کار و تأمین اجتماعی تسلیم کند.

مجوزهای کار استثنایی که در سه بخش هستند:

  1. کسانی که با یک شهروند ترکیه ازدواج کرده و باهم زندگی می‌کنند. این افراد می‌توانند برای کار در ترکیه مستقیماً به وزارت کار و تأمین اجتماعی مراجعه کرده و “مجوز کار استثنایی” را درخواست کنند. اگر ازدواج قبل از «سه سال» خاتمه یابد یا مشخص شود که ازدواج رسمی انجام نشده است، مجوز کار باطل می‌شود.
  2. اتباع خارجی و فرزندان آن‌ها که مقیم ترکیه محسوب می‌شوند. زمانی که ازدواج با یک شهروند ترکیه پس از حداقل “سه سال” پایان یابد، همچنان اجازه کار در ترکیه برای خارجی‌هایی که در این کشور اقامت گزیده‌اند می‌تواند به طور استثنایی اعطا شود، مشروط بر این‌که آن‌ها به طور قانونی در ترکیه حضور داشته باشند. علاوه بر این، مجوز کار فرزندان اتباع خارجی که توسط همسران ترک خود مقیم شده‌اند، به شرط حضور قانونی در ترکیه به طور استثنایی قابل اعطا است.
  3. کسانی که قبل از رسیدن به‌ سن بلوغ به ترکیه آمدند و تحصیلات خود را در ترکیه به پایان رساندند. اشخاصی که در ترکیه متولد شده‌اند یا قبل از رسیدن به سن بلوغ طبق قوانین ترکیه به این کشور آمده‌اند و دارای مجوز از مدرسه فنی حرفه‌ای، کالج یا دانشگاه ترکیه هستند، می‌توانند مجوز کار استثنایی را بگیرند. باید برای درخواست کار وضعیت خود را به وزارت کار و تأمین اجتماعی گزارش دهند. به شرط مستند بودن مدارک این مجوز صادر می‌گردد.

وضعیت کار در ترکیه برای ایرانی ها

کسب و کار در ترکیه برای ایرانیان که مهارت کافی و مدرک معتبر دارند، زیاد است و آن‌ها به راحتی می‌توانند در کشور ترکیه به کار مشغول شوند. افراد ماهر و متخصص این امکان را دارند که در شرکت‌های بزرگ و بین‌المللی شروع به کار کرده و روز به روز به موفقیت‌های خود بیافزایند. هم اکنون اقتصاد ترکیه را که بر مبنای صنایع مدرن و بومی است، می‌توان از اقتصادهای موفق دنیا نام برد و نیز هر روز می‌توانیم شاهد رشد باشیم. این کشور جز کشورهای برتر برای مهاجرت تحصیلی، کاری و ادامه زندگی ایرانیان است.

وضعیت کار در ترکیه برای خانم ها

در برخی کشورها نابرابری جنسیتی، زنان را از مشارکت در کار باز می‌دارد. آیا کار کردن در ترکیه نیز به همین شکل است؟ باید بگوییم که جواب شما خیر است، ترکیه در سال‌های اخیر پیشرفت خوبی در برابری جنسیتی و همچنین نه به تبعیض علیه خانم‌ها در زمینه‌های کاری داشته و دارد. همچنین به منظور تضمین مشارکت زنان در کار، از نظر مقررات قانونی و اجتماعی تلاش می‌شود.

علاوه بر این در سال‌های اخیر، میزان ثبت نام زنان در دانشگاه و آموزشگاه‌های علمی و مشارکت آن‌ها برای کار در ترکیه بیشتر شده، سطوح بیکاری و خانه نشینی کمتر و سطح اشتغال زنان در کار افزایش یافته است. دیدگاه‌ها و نگرش افراد نسبت به اشتغال زنان در سال اخیر مثبت‌تر شده و جامعه و دولت ترکیه حمایت بیشتری نسبت به این موضوع دارد.

وضعیت کار در ترکیه برای آقایان و خانم ها

وضعیت کار در ترکیه برای آقایان

با بررسی نتایج به‌دست‌آمده از تحقیق، مشخص شد که میانگین ساعات کار هفتگی در سال 2018 نسبت به سال 2000 در مجموع 5.3 ساعت کاهش داشته است. هنگامی که این میانگین هفتگی تغییر زمان کار در ترکیه بین سال‌های 2000 تا 2018 بر اساس جنسیت تحلیل می‌شود، مشخص می‌گردد که اگرچه روند کاهشی در هر دو گروه جنسیتی رایج است، اما در کار مردان کاهش ساعتی بیشتری مشاهده می‌شود.

هنگام بررسی میانگین زمان کار هفتگی با در نظر گرفتن تفاوت بین دو جنس بر اساس وضعیت تأهل و بر اساس سطوح تحصیلات این تفاوت کاهش می‌یابد. البته میانگین زمان کار هفتگی برای مردان و زنان شاغل پاره وقت تقریباً یکسان بود و برای مردان شاغل تمام وقت تقریباً 7 ساعت و برای زنان 4 ساعت کاهش یافت. در سال‌های اخیر مشاهده می‌شود که برابری بسیار زیادی میان دو جنس در زمینه کاری شکل گرفته است.

وضعیت کار در ترکیه برای افغان ها

کار در ترکیه برای افغان‌ها مانند اتباع خارجی دیگر، نیازمند دریافت مجوز است. آن‌ها باید درخواست‌های مجوز کار خود را به نمایندگی‌های ترکیه در افغانستان ارسال کنند. هم‌زمان با ارائه نامه درخواست‌ شهروندان افغانستانی، مقامات شرکت‌های ترکی نیز که متقاضی در آن‌ها کار خواهد کرد، باید به وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه مراجعه کنند.

نمایندگی‌های ترکیه هزینه‌های ویزای ورودی، اجازه کار و اقامت را از شهروندان افغانستانی که مجوز کار آن‌ها توسط وزارت کار و تامین اجتماعی تایید شده است، دریافت می‌کنند. از آنجایی که مجوز کار در ترکیه جایگزین اجازه اقامت می‌شود، ویزای کاری که نمایندگان خارجی ترکیه صادر می‌کنند، برای حداکثر 90 روز داده می‌شود.

نکات بیشتر
بیشتر بدانید:

متقاضی شرکت در دوره‌های کارآموزی ویژه در ترکیه باید از وزارت کار و تامین اجتماعی ترکیه مجوز کار دریافت کند.

بهترین کار در ترکیه چیست؟

کار در ترکیه برای ایرانیان به عوامل زیادی مانند توانایی فرد، مدرک تحصیلی، سخت‌کوشی، محل زندگی و… بستگی دارد؛ بنابراین برای هر شخصی متفاوت است. در اینجا اسامی بهترین کارها در ترکیه و برخی از شغل‌های پردرآمد و را به صورت لیست آورده‌ایم:

  • مسئولیت خدمات مشتری
  • مهندسی نرم افزار
  • مدیر بازاریابی
  • آموزش زبان خارجی
  • نگهداری از کودکان
  • ویرایش و ترجمه
  • کارشناس فروش واردات و صادرات

انواع کار در ترکیه با حقوق بالا

کار در ترکیه با حقوق بالا

حقوق و دستمزدها می‌تواند از کشوری به کشور دیگر و حتی در داخل همان کشور از شهری به شهر دیگر بسیار متفاوت باشند. اما برخی از مشاغل هستند که تقریباً در هر جای دنیا حقوق بالایی دارند. اگر متقاضی کار در ترکیه هستید بهتر است قبل از انتخاب شغل با مرور حرفه‌های موجود در لیست زیر، هدف خود را تعیین کنید. در این لیست مشاغل پردرآمد را نام برده‌ایم:

  • مشاوره مالی
  • مشاور در امر مدیریت
  • متخصص بیمه
  • مهندسی نرم افزار
  • مدیر بازاریابی
  • متخصص داخلی
  • استاد دانشگاه
  • مدیر کل
  • مدیر سیستم‌های فناوری اطلاعات
  • فیزیوتراپیست

لیست مشاغل مورد نیاز ترکیه برای اتباع خارجی

با مشاهده سایت های کاریابی در ترکیه مشخص شده است که مشاغل زیادی برای کار در ترکیه وجود دارند که برای اتباع خارجی مناسب است. در ادامه لیست این نوع مشاغل را مشاهده خواهید کرد:

  • آموزش زبان خارجی
  • نگهداری از کودکان
  • ویرایش و ترجمه
  • کارشناس فروش واردات و صادرات
  • توسعه دهندگان نرم افزار
  • تحلیلگر امنیت اطلاعات
  • مدیر مالی
  • مدیر فناوری اطلاعات
  • توسعه‌دهنده وب

کدام مشاغل از نظر قانونی برای اتباع خارجی ممنوع است؟

به‌طورکلی اتباع خارجی‌ موظف به اخذ مجوز کار در ترکیه هستند. آن‌ها می‌توانند در بسیاری از گروه‌های شغلی کار کنند، اما در عین حال کار در ترکیه برای ایرانیان و در مجموع برای خارجی‌ها در برخی از مشاغل ممنوع است و فقط شهروندان ترکیه حق دارند در این حرفه‌ها مشغول به کار شوند. این ممنوعیت در قوانین خاص مشاغل تنظیم شده است. طبق قانون بین‌المللی کار شماره 6735، درخواست‌های خارجی‌ها برای مشاغلی که منحصراً برای شهروندان ترکیه است رد می‌شوند. در زیر این مشاغل را می‌بینید:

  • دندانپزشک
  • جراح دندان
  • پرستار
  • ماما
  • داروساز
  • دامپزشک
  • مدیر کل مؤسسات بهداشتی خصوصی
  • وکیل
  • قاضی
  • دفتر اسناد رسمی
  • شخص امنیتی
  • صادرات ماهی، آبالون، صدف، اسفنج، مروارید، مرجان
  • غواص
  • خلبان
  • کاپیتان و مهندس یا ملوان در کشتی
  • کارگزاری گمرک
  • راهنمای گردشگری

کدام شهر ترکیه برای زندگی و کار مناسب است؟

بهترین شهر برای پیدا کردن کار در ترکیه

مجله اقتصادی معروف فوربس شهرها را بر اساس داده‌های زیست‌پذیری، نوآوری، توانایی تجارت، پتانسیل تولید و دسترسی به خدمات رتبه‌بندی کرد. برای زندگی و کار در ترکیه بهتر است با اسامی چند شهر برتر این کشور آشنا شوید:

  1. استانبول
  2. آنکارا
  3. ازمیر
  4. تکیرداغ
  5. کوجایلی
  6. آنتالیا
  7. یالووا
  8. بورسا
  9. اسکی شهیر
  10. ترابزون
  11. چاناکاله
  12. ساکاریا
  13. سامسون
  14. کایسری
  15. آیدین
  16. موغلا
  17. بالکسیر
  18. ادیرنه
  19. الازیغ
  20. کارابوک

قانون کار در ترکیه

قانون ساعات کار در ترکیه برای ایرانیان و شهروندان ترکیه تفاوتی ندارد و توسط ماده 63 قانون کار شماره 4857 تنظیم می‌شود. بر این اساس ساعت کار هفتگی حداکثر 45 ساعت تعیین شده است که برای بخش دولتی و خصوصی معتبر است. اگر در قرارداد کار تعیین شده باشد، ساعات کار هفتگی ممکن است کمتر از 45 ساعت باشد. هنگام تعیین ساعات کار روزانه، ساعات کار هفتگی را می‌توان به حداکثر 6 ساعت تقسیم کرد. به عبارت دیگر در یک هفته حداکثر 6 روز کاری وجود دارد. این وضعیت در بند تعطیلات هفته از ماده 46 قانون کار آمده است. بر این اساس ساعت کاری برای 1 روز حداکثر 6.45 تا 7.5 ساعت تعیین می‌شود. این دوره 7.5 ساعته شامل ساعات استراحت ناهار و صرف چای و زمان رفت‌وآمد نیست.

ساعات کار در ترکیه برای کارگران به این صورت است که در محل کاری که 5 روز در هفته کار می‌کنند، هر روز 9 ساعت کاری دارد و در محیط کاری که 4 روز در هفته فعالیت می‌کنند، 11 ساعت کاری در هر روز دارند. به استثنای ساعات کار روزانه کارگران شاغل در معادن زیرزمینی که در روز حداکثر 7.5 ساعت و ساعات کار قانونی هفتگی آن‌ها حداکثر 37.5 ساعت می‌باشد. کار بیش از 45 ساعت کار هفتگی به عنوان اضافه‌کاری تعریف می‌شود. برای ساعات کاری بیشتر، به ازای هر 1 ساعت اضافه‌کاری، 25 درصد از مقدار عادی کار در ساعت برای شما پرداخت می‌گردد. مجموع ساعات اضافی در سال نمی‌تواند از 270 ساعت بیشتر شود.

قوانین مرخصی و تعطیلات کار در ترکیه

قوانین کار در ترکیه

افراد شاغل برای مدت معینی حق مرخصی سالانه دارند. این مدت با توجه به سابقه کار فرد در شرکت و سن او متفاوت است. مدت مرخصی 14 روز برای 1 تا 5 سال، 20 روز برای 5 تا 15 سال و 26 روز برای 15 سال و بیشتر داده می‌شود. میزان مرخصی استحقاقی سالانه برای کارگران هجده و پنجاه سال به بالا، صرف نظر از مدت کار در ترکیه، نمی‌تواند کمتر از 20 روز باشد. ضروری است که تمام دوره‌های مرخصی سالانه در همان سال استفاده شود. البته امکان لغو دوره مرخصی سالانه که به دلایل مختلف قابل استفاده نیست، وجود ندارد.

قوانین مرخصی برای کارمندان دولت متفاوت است. کارمندان شاغل در بخش دولتی می‌توانند دو سال متوالی با هم مرخصی بگیرند. البته مرخصی‌هایی که در محدوده سال جاری و سال قبل استفاده نشده باشد لغو می‌شود و استفاده از این مجوزها در سال‌های بعد امکان‌پذیر نخواهد بود.

چگونه کار در ترکیه پیدا کنیم؟

کار در ترکیه برای ایرانیان در بخش‌ها و ارگان‌های متفاوتی وجود دارد. برای جستجو و درخواست کار در این کشور ابتدا باید توانایی‌ها و شرایط خودتان را در نظر بگیرید و در ادامه قوانین، مجوزها و مدارک لازم را بدانید. کاریابی و اشتغال در ترکیه به مانند جاده‌ای است که اکثر افراد از پیچ‌وخم آن بی‌خبرند. پیشنهاد می‌کنیم برای آگاهی و آشنایی بیشتر این راه با مشاوران کاریابی آرتان بورس تاپ تماس بگیرید. آن‌ها در کنار شما خواهند بود.

جمع بندی

کار در یک کشور آسیایی – اروپایی با اقتصاد عالی و روبه‌رشد آرزوی بسیاری از مردم است. با هدف آگاهی علاقه‌مندان ب پیدا کردن کار مقاله‌ای نوشته‌ایم که در آن از شرایط، ضوابط و قوانین، مدارک لازم و… گفته‌ایم. با مطالعه آن می‌توان بدون نگرانی برای دریافت مجوز کار اقدام کرد. برای مشاوره و اطلاع بیشتر درباره کار در ترکیه با مشاوران آرتان بورس تاپ در تماس باشید.

سوالات متداول کاربران

برای اخذ مجوز کار در ترکیه حداقل باید کپی مدرک دیپلم یا گواهی موقت فارغ‌التحصیلی را داشته باشید.
بیشترین درآمد در ترکیه به ترتیب مربوط به مشاغل اقتصاد و دارایی، مهندسی عمران، معمار داخلی و معمار است.
برای دریافت مجوز کار باید از طرف شرکت یا کارفرمایی که در ترکیه است، دعوت‌نامه کاری داشته باشید.
فرصت های شغلی بسیاری در ترکیه وجود دارند. اما این را در نظر داشته باشید که تعدادی از مشاغل تنها برای شهروندان ترکیه مجاز هستند. این مشاغل عبارت‌اند از دندانپزشک، جراح دندان، پرستار، ماما، داروساز، دامپزشک، مدیر کل مؤسسات بهداشتی خصوصی، وکیل، قاضی، دفتر اسناد رسمی، شخص امنیتی صادرات ماهی(آبالون، صدف، اسفنج، مروارید، مرجان)، غواص، خلبان، کاپیتان و مهندس یا ملوان در کشتی، کارگزاری گمرک و راهنمای گردشگری
برای درخواست کار مدارک مورد نیاز که باید به کنسولگری ارائه دهید شامل اصل و کپی پاسپورت، فرم درخواست ویزای کار، دو قطعه عکس و قرارداد کاری است.
خیر، تنها شهروندان ترکیه می‌توانند در این کشور در شغل مامایی فعالیت کنند.
خوشبختانه رشته انتخابی شما یکی از رشته‌های پردرآمد در کشور ترکیه است. با توجه به اینکه اخیراً فارغ‌التحصیل شده‌اید می‌توانید برای دریافت مجوز کار درخواست دهید.
بله فرصت شغلی بسیاری وجود دارد که شما می‌توانید فارغ از جنسیت، با توجه به توانایی‌ و مهارت‌هایی که دارید در حرفه مورد نظرتان مشغول به کار شوید.
میزان حقوق دریافتی به شغل، محل کار و میزان ساعات کاری آن بستگی دارد. به عنوان مثال میانگین درآمد ماهانه معمار داخلی در محدوده 11,600 تا 42,200 لیر است. برای دانستن حقوق بقیه مشاغل به جدولی که در مقاله آورده‌ایم مراجعه کنید.
برای اخذ ویزای کار در ترکیه، باید از سوی کارفرمای محل کاری که قصد فعالیت در آنجا را دارید، دعوت‌نامه برایتان ارسال شود و در همان زمان شما درخواست خود را به کنسولگری ترکیه ارائه دهید.
Telegram WhatsApp Twitter
دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://artanburstap.com/?p=6529
مهاجرت کاری ترکیه
آرتان بورس تاپ تمایل دارید از جدیدترین ظرفیت ها و فرصت های مهاجرتی باخبر شوید.
نه بعدا
بله حتما