تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه به واسطه محیط های آموزشی مدرن، استفاده از آخرین فناوریها، آموزشی بر اساس استانداردهای بینالمللی، به رسمیت شناخته شدن دانشگاههای ترکیه در سراسر جهان و … به مقصدی مناسب برای علاقهمندان به این رشته تحصیلی تبدیل شده است. رشته کامپیوتر که آینده شغلی بسیار امیدوار کنندهای دارد، شامل دو گرایش اصلی علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر میشود. هر دو این گرایشهای تحصیلی نیز در دانشگاههای کشور ترکیه ارائه میشوند و همیشه مورد استقبال داوطلبان و متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد قرارگرفتهاند. البته شاخههای دیگر علوم کامپیوتر مانند فناوری اطلاعات، مهندسی نرم افزار، هوش مصنوعی و مهندسی سختافزار و … شاخههای جدیدی هستند که در برخی از دانشگاههای ترکیه نیز در دسترس قرارگرفتهاند. این عوامل باعث شده تا در ادامه این مقاله شرایط پذیرش در رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه و سایر اطلاعات لازم برای تحصیل در این کشور و رشته تحصیلی را موردبررسی قرار دهیم.
شرایط تحصیل کامپیوتر در ترکیه
تحصیل در مقطع کارشناسی رشته مهندسی یا علوم کامپیوتر ترکیه تقریباً 4 سال و 8 ترم تحصیلی طول میکشد و ریاضیات اسکلت اصلی آن را تشکیل میدهد. این رشته در دانشکدههای مهندسی ترکیه با 47 برنامه متعدد در زمینهٔ رشته علوم کامپیوتر، همچنین 26 برنامه مختلف در رشته مهندسی نرم افزار برگزار میشود. دانشکدههای مهندسی ترکیه نیز آموزشهای لازم در این رشته تحصیلی را مطابق با استاندارهای آموزشی بینالملل به دانشجویان ارائه میدهند. به همین دلیل متقاضیان تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه باید از یک سری الزامات و شرایط کلی برخوردار باشند که عبارتاند از:
- مدارک فارغالتحصیلی دبیرستان و نتایج آزمون و امتحانات در کشور خود را که نشاندهنده فارغالتحصیل شدن از دوره دبیرستان است را در اختیار داشته باشند.
- نمرات بالایی از آزمون YÖS یا آزمون SAT و دیگر آزمونهای موردقبول دانشگاه انتخابی نظیر ACT و … کسب کنند. البته نتایج این آزمونها بیشتر برای تحصیل در دانشگاههای دولتی و فنی این کشور موردنیاز است.
- به یکی از زبانهای ترکی یا انگلیسی تسلط داشته باشند و مدارکی چون تافل و آیلتس (برای زبان انگلیسی) و مدرک تومر را (برای زبان ترکی) به دانشگاه ارائه دهند؛ زیرا زبان تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه اغلب انگلیسی و ترکی است.
برای اخذ پذیرش و اطلاع از اینکه برای تحصیل در ترکیه چه باید کرد، لطفاً با مشاوران ما در آرتان بورس تاپ تماس بگیرید تا مشتاقانه در این زمینه به شما کمک کنند.
مدارک لازم برای ثبت نام رشته کامپیوتر در ترکیه
تعیین معیارها و مدارک موردنیاز برای اخذ پذیرش در کشور ترکیه توسط خود دانشگاه ها صورت میگیرد. به همین دلیل متقاضیان تحصیل در رشته کامپیوتر برای اطلاع دقیق از شرایط و مدارک لازم باید به سایت دانشگاه انتخابی خود مراجعه کنند. بااینحال، به صورت کلی جهت اخذ پذیرش دانشگاههای کشور ترکیه و تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه به مدارک زیر احتیاج دارید که عبارتاند از:
- کلیه مدارک هویتی
- اصل و کپی پاسپورت
- مدرک دیپلم دبیرستان و پیش دانشگاهی ترجمه شده به ترکی یا انگلیسی
- ریز نمرات تحصیلی ترجمه شده
- مدارک معادل سازی مدارک
- مدرک قبولی در یکی از آزمونهای موردقبول دانشگاه نظیر یوس، SAT، ACT و …
- مدرک زبان انگلیسی یا زبان ترکی متناسب با زبان تحصیل دانشگاه انتخابی
- چند قطعه عکس
- رسید پرداخت شهریه یا هزینه ثبت نام در دانشگاه
- مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد (برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا)
- مدرک قبولی در آزمون ALES (برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا)
ارشد کامپیوتر در ترکیه
مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه تقریباً 2 سال طول میکشد و در اکثر دانشگاههای این کشور به دو زبان ترکی و انگلیسی (اکثرا انگلیسی) برگزار میشود. این مقطع در اکثر دانشگاههای ترکیه مانند دانشگاه آیدین به صورت دو دوره آموزشی همراه با پایان نامه و بدون پایان نامه در اختیار دانشجویان قرار میگیرد. هدف از برگزاری دوره های کارشناسی ارشد بدون پایان نامه تقویت دانش به دست آمده توسط فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی، درزمینهٔ مهندسی و علوم کامپیوتر، همچنین حل مشکلات مهندسی کامپیوتر، افزایش طراحی سیستم و توسعه برنامه های کاربردی است. به صورت معمول فارغالتحصیلان این نوع برنامه، حداقل در دو زمینه تخصص پیدا می کنند و با اصطلاح پروژه ای که آماده می کنند، شایستگی لازم را کسب می کنند.
هدف از برگزاری دوره های کارشناسی ارشد با پایان نامه نیز کسب صلاحیت لازم از نظر حرفهای و دانشگاهی فارغالتحصیلان مهندسی کامپیوتر (سایر برنامه های کارشناسی ذکر شده در شرایط پذیرش دانشگاه) در موضوعات پیشرفته درزمینهٔ علوم و مهندسی کامپیوتر در ترکیه است. فارغالتحصیلان برنامه کارشناسی ارشد با پایان نامه با انجام دادن پایان نامه، دانش اساسی و به روز را درزمینهٔ های مورد علاقه خود کسب کرده و در آن تخصص پیدا کنند. از مهمترین شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد این رشته تحصیلی در ترکیه نیز عبارتاند از:
- شرکت در آزمون آلس و کسب حداقل 50 تا 80 نمره در آن
- ارائه مدرک GMAT با حداقل نمره 500
- ارائه مدرک GRE با حداقل نمره 685
- ارائه مدرک زبان تافل با حداقل نمره IBT 79 یا آیلتس 7
- ارائه مدرک تومر با حداقل سطح B2
دکتری کامپیوتر در ترکیه
مقطع دکترا بالاترین درجه تحصیلات تکمیلی رشته علوم و مهندسی کامپیوتر در ترکیه محسوب میشود که تحصیل در آن تقریباً 4 سال طول میکشد. دوره های آموزشی این مقطع در ترکیه مشابه کشورهای اروپایی برگزار میشود و دانشجویان ملزم به پاس کردن 240 واحد ECTS هستند. زبان تحصیل در مقطع دکترای کامپیوتر در اکثر دانشگاههای کشور ترکیه ترکی و انگلیسی است و تحصیل در آن نیز سخت تر از مقاطع قبل است. شرایط پذیرش در این مقطع نیز شباهت بسیار زیادی به مقطع کارشناسی ارشد دارد و از مهمترین آن ها عبارتاند از:
- داشتن حداقل یک مقاله کنفرانسی بینالمللی چاپ شده از پایان نامه کارشناسی ارشد
- دریافت نامه پذیرش از یکی از اعضای هیئت علمی هستند که یکی از اعضای برنامه ای است که قصد دارند در طول تحصیل با آن ها کار کنند.
- قبولی در آزمون آلس با حداقل نمره 50 تا 80
- دفاع از پروپوزال
- ارائه مدرک GMAT با حداقل نمره 500
- ارائه مدرک GRE با حداقل نمره 685
- ارائه مدرک زبان تافل با حداقل نمره IBT 79 یا آیلتس 7
- ارائه مدرک تومر با حداقل سطح B2
هزینه تحصیل رشته کامپیوتر در ترکیه
شهریه و هزینه تحصیل در رشته علوم و مهندسی کامپیوتر در ترکیه متناسب با نوع دانشگاه، مقطع تحصلی، زبان تحصیل و … متفاوت و متغیر است. برای مثال شهریه دانشگاه هالیچ در رشته کامپیوتر چیزی در حدود 4000 دلار در سال است. در ادامه شهریه برخی از بهترین دانشگاههای ارائه دهنده رشته مهندسی و علوم کامپیوتر در ترکیه را بررسی می کنیم که عبارتاند از:
- دانشگاه آلتین باش: 6.000 دلار
- دانشگاه بیلیم آنتالیا: 8.300 دلار
- دانشگاه آتیلیم ترکیه: 9.169 دلار
- دانشگاه باغچه شهیر: 7.900 دلار
- دانشگاه بیکوز: 3.600 دلار
- دانشگاه ایسیک: 8.000 دلار
- دانشگاه هالیچ استانبول: 4.000 دلار
- دانشگاه اطلس: 7.500 دلار
- دانشگاه آیدین استانبول: 6.000 دلار
- دانشگاه گلیشیم استانبول: 7.000 دلار
- دانشگاه استانبول: 6.250 دلار
- انشگاه اوکان: 4.800 دلار
- انشگاه ایستینیه: 5.400 دلار
- دانشگاه اقتصاد ازمیر: 8.000 دلار
- دانشگاه کادیرهاس: 12.000 دلار
- دانشگاه نیشانتاشی: 7.481 دلار
- دانشگاه یاشار: 9.000 دلار
- دانشگاه یدی تپه: 12.500 دلار
- یورو
- لیر
- دلار
- تومان
- یورو
- لیر
- دلار
- تومان
بورسیه رشته کامپیوتر در ترکیه
دولت و دانشگاههای خصوصی و دولتی کشور ترکیه سالانه بورسیه های تحصیلی مختلفی را در اختیار دانشجویان بینالمللی خود قرار میدهند. متقاضیان تحصیل در رشته علوم و مهندسی کامپیوتر در ترکیه از تمامی کشورهای دنیا، فارغالتحصیلان یا متقاضیانی که میتوانند در پایان سال تحصیلی جاری فارغالتحصیل شوند و تمامی محققان و دانشگاهیان میتوانند از این بورسیه های تحصیلی استفاده کنند. در ادامه مبلغ بورسیه کشور ترکیه، حداقل شرایط تحصیلی و مدتزمان استفاده از بورسیه کشور ترکیه را بیان می کنیم.
مبلغ بورسیه
- مقطع لیسانس: 800 TL در ماه
- مقطع کارشناسی ارشد: 1100 TL در ماه
- مقطع دکتری: 1600 TL در ماه
مدتزمان معمول استفاده از بورسیه
- کارشناسی: 1 سال دوره زبان ترکی + 4-6 سال (بسته به مدتزمان معمول برنامه)
- کارشناسی ارشد: 1 سال دوره زبان ترکی + 2 سال
- دکتری: 1 سال دوره زبان ترکی + 4 سال
حداقل معدل لازم
- حداقل معدل برای متقاضیان کارشناسی: 70
- حداقل معدل برای متقاضیان کارشناسی ارشد و دکترا: 75
معیارهای سنی
- برای برنامه های کارشناسی زیر 21 سال سن
- برای برنامه های کارشناسی ارشد زیر 30 سال سن
- برای برنامه های دکترا زیر 35 سال سن
دانشگاه کامپیوتر در ترکیه
اکثر دانشگاههای ترکیه دوره های مرتبط با علوم و مهندسی کامپیوتر را برای علاقهمندان به تحصیل مهندسی کامپیوتر در ترکیه ارائه میدهند. در این قسمت نام برخی از دانشگاههای ترکیه که در زمینه های علوم رایانه از جمله دانشگاههای پیشرو درزمینه مهندسی کامپیوتر، برنامه نویسی در ترکیه، هوش مصنوعی، مهندسی نرم افزار، مهندسی سختافزار و … هستند ذکر شده است:
- مهندسی و علوم کامپیوتر در دانشگاه سابانچی
- مهندسی نرم افزار در دانشگاه اوکان
- مهندسی کامپیوتر در دانشگاه آیدین
- علوم کامپیوتر در دانشگاه اوزیگین
- مهندسی کامپیوتر در دانشگاه یدی تپه
- مهندسی کامپیوتر در دانشگاه بیلگی
- مهندسی کامپیوتر در دانشگاه مرمره
راستی:آیا میدانستید رتبه دانشگاه بغازیچی در رشته مهندسی کامپیوتر 5 است؟
موارد زیر دانشگاههایی هستند که در مقاطع کارشناسی ارشد در علوم کامپیوتر پیشرفت خوبی داشته اند:
- طراحی معماری با رایانه در دانشگاه فنی ییلدیز
- مهندسی کامپیوتر در دانشگاه کادیر هاس
- مهندسی کامپیوتر در دانشگاه بوگازیچی
- مهندسی و علوم کامپیوتر در دانشگاه کوچ
- علم داده های کاربردی در دانشگاه TED
- فناوری کامپیوتر و آموزش دانشگاه در METU
- مهندسی کامپیوتر در METU
- رمزنگاری در METU
بازار کار کامپیوتر در ترکیه
به صورت معمول فارغالتحصیلان رشته علوم و مهندسی کامپیوتر در ترکیه میتوانند در همه بخش های خصوصی و دولتی فعالیت کنند؛ زیرا فارغالتحصیلان این رشته تحصیلی در بسیاری از بخش ها که نرم افزار، شبکه و سیستم های اتوماسیون وجود دارد، موردنیاز هستند. همین امر نیز طیف وسیعی از مشاغل مرتبط با رشته مهندسی کامپیوتر را در بخش های مختلف به ویژه در بخش خصوصی کشور ترکیه و سایر کشورهای جهان ایجاد کرده است. از پردرآمدترین مشاغلی که فارغالتحصیلان رشته کامپیوتر در آن مشغول به فعالیت میشوند نیز می توان به توسعه دهندگان بازی، مهندسان نرم افزار، مشاوران فناوری اطلاعات، مدیران پایگاه داده، برنامه نویسی و … در ترکیه و سایر کشورهای اروپایی اشاره کرد.
درآمد و حقوق مهندس کامپیوتر در ترکیه
حقوق مهندسی کامپیوتر در ترکیه با توجه به تجربه، دانش و بخش مشغول به کار، به ویژه در بخش خصوصی متفاوت است. با توجه به نتایج برخی از نظر سنجی هایی که انجام شده، می توان حداقل، متوسط و حداکثر محدوده حقوق مهندسان کامپیوتر در بخش خصوصی کشور ترکیه را با توجه به محدوده تجربه خاصی که دارند، در جدول زیر مشاهده کرد.
موقعیت ها |
حداقل (TL) | میانگین (TL) | حداکثر (TL) |
مهندس کامپیوتر فارغالتحصیل جدید | 2850 | 3780 | 6400 |
مهندس کامپیوتر ارشد (2-5 سال سابقه) | 5456 | 6373 | 7600 |
مهندس کامپیوتر متخصص (+5 سال سابقه) | 6800 | 7400 | 10240 |
در موسسات دولتی ترکیه نیز میزان دستمزد مهندسان کامپیوتر معمولاً بدون در نظر گرفتن بخش ها ثابت میشود. فقط ممکن است تفاوت های جزئی با توجه به درجه، رتبه و سطح تخصص وجود داشته باشد. مطابق با تحقیقات صورت گرفته مهندس کامپیوتری که در کشور ترکیه کار می کند، به طور متوسط حقوق خالص 8025 TL دریافت می کند. علاوه بر این، یک مهندس کامپیوتر که آکادمیسین دانشگاه است، به عنوان اولین مقام دانشگاهی 7621 TL برای موقعیت دستیار پژوهش دریافت می کند.
نکته مهم: علاوه بر این مهندسان کامپیوتر که نمی خواهند در یک شرکت خصوصی یا دولتی کار کنند، میتوانند به عنوان فریلنسر مشغول به کار شوند یا شرکت های خود را تاسیس کرده و از آنجا درآمد بسیار رضایت بخشی کسب کنند.
جمع بندی
رشته مهندسی کامپیوتر در ترکیه یکی از بهترین و پرطرفدارترین رشته های تحصیلی است که از آینده کاری بسیار امیدوار کنندهای در تمامی کشورهای جهان برخوردار است. این رشته تحصیلی در تمامی مقاطع و با بهره گرفتن از مدرن ترین تکنولوژی های آموزشی در دانشگاههای ترکیه آموزش داده میشود. در صورتی که قصد تحصیل در این رشته تحصیلی را دارید، می توانید با دریافت مشاوره رایگان از مشاوران آرتان بورس تاپ موفق به اخذ بهترین دانشگاههای کشور ترکیه و تحصیل در رشته کامپیوتر شوید.